Francúzsko a Monako za jeden deň bez ubytovania. Stačilo vydržať na nohách celú noc

ta3/ Denis Dufala
8.6.2023 15:46

Francúzska riviéra je vyhľadávanou destináciou a snom množstva cestovateľov. Rozhodli sme sa odletieť do Nice a bez ubytovania sa na druhý deň vrátiť domov. Na nohách máme otlaky po viac ako 30 kilometroch, no zážitok na celý život.

Francúzsko a Monako za jeden deň bez ubytovania. Stačilo vydržať na nohách celú noc
Denis Dufala

Dobrodruhovia a cestovatelia prezerajú letenky každý deň, a my nie sme výnimkou. Vyhľadali sme si spiatočné letenky za 80 eur a vybrali sa z Viedne do Nice na Azúrovom pobreží.

  • Nízkonákladová spoločnosť nás previezla ráno z Viedne, do ktorej sme sa vrátili na druhý deň na poludnie.

Prečo na tom záleží: Cestovať dokáže každý aj bez sprostredkovateľa dovoleniek, ktorý je v mnoho prípadoch finančne náročnejší, pretože výlet plánuje kancelária a jej zamestnanci, ktorých takto platíte aj vy. Za niekoľko eur, v cene jednej večere v reštaurácii pre dvoch dokážete odletieť z Bratislavy, Košíc, Viedne, Budapešti do zaujímavých destinácií bez náročných úkonov. Stačí rezervovať letenku, ubytovanie, cestu na a z letiska a výlet môže začať. Inšpirujeme ľudí k tomu, aby nemuseli kupovať zájazdy cez cestovné kancelárie, ale aby si zariadili vlastnú dovolenku podľa vlastných prianí a preferencií.

Detaily: Prostredníctvom mobilnej aplikácie konkrétnej nízkonákladovej spoločnosti z Maďarska, sme si zakúpili spiatočnú letenku za 80 eur. Autobus, ktorý nás viezol na viedenské letisko Schwechat nás stál 12 eur cestou na odlet a po prílete nás viezla iná autobusová spoločnosť do Bratislavy za 7,9 eur. Za stravu, potraviny, suveníry a život sme dokopy neminuli viac ako 100 eur. 

  • Za večeru v Nice sme zaplatili 25 eur. Azúrové pobrežie je finančne náročnejšie najmä na služby a stravu. Čo sme ušetrili na tom, že sme si nerezervovali ubytovanie, sme utratili na potravinách (pozn. red. zhruba 30 eur), na suveníroch bezmála 20 eur.

Čo sa oplatí vidieť: Po prílete do Nice je do mesta prístup jednochý. Za 1,5 eura sa priamo z letiska dokážete presunúť do centra mesta električkou (pozn. red. ktorú zo všetkých možností odporúčame najviac). Celé mesto je pre milovníkov chôdze ako stvorené. Síce sme prešli 30 kilometrov za menej ako 24 hodín, ale inak by sme za deň nenavnímali jedinečnú atmosféru mesta, lemovanú nádhernými budovami, výhľadmi, priezračným morom z východnej strany, a na druhej strane vrchmi pre milovníkov turistiky. Dokonca i na letisko sme sa popri promenáde dostali až na terminál, z ktorého sme odlietali späť do Viedne (pozn. red. avšak, cesta nám trvala zhruba hodinu a pol).

  • Nice je známe ako európske Miami. Odporúčame stráviť čas na pláži (pozn. red. kamenistá pláž) a užiť si azúrovo modré more.
  • Nad mestom je výhľad s názvom Nietzscheho terasa. Zhora je vidieť celé Nice, pobrežie aj hory za mestom. Pod výhľadom je vodopád (pozn. red. nie je prírodný), ktorý dodáva miestu nový rozmer, do uší tlačí prírodu, nie ruch mesta.
  • Trhy v starom meste sú známe svojou rôznorodosťou. Kúpiť si tu zákazníci môžu ovocie z francúzskych fariem, suveníry, vína, street-foodovú omeletu a pečivá, ale i kozmetiku a ďalšie typické, francúzske tovary.
  • Anglická promenáda sa tiahne od letiska až po staré mesto. Na tejto širokej pasáži oddeľujúcej more od mesta nájdete množstvo relaxačných miest na oddych, športové aktivity a reštaurácie s výhľadmi.

Ľudia: Na Francúzov sa nám osvedčilo, keď sme sa prihovorili po francúzsky a po pár vetách prešli do angličtiny. Našli sme však množsto ochotných ľudí, ktorí pomohli a poradili aj bez toho, aby sme sa pýtali. Počas noci, keď sme trávili večer na lavičkách pri Anglickej promenáde, nebol žiaden problém so žiadnymi "nočnými živlami".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok