10 najlepších miest, ktoré v Ríme stihnete za tri dni. Honba za 12 egyptskými obeliskami

ta3/ Denis Dufala
12.5.2023 06:00

Vytúžená destinácia mnohých cestovateľov. Večné mesto, do ktorého vedú všetky cesty. Pulzujúce centrum kresťanskej viery. To je hlavné mesto Talianska Rím, kde dokážete pár stovák eur vymeniť za nezabudnuteľné, romantické zážitky pred najvyhľadávanejšími pamiatkami. Čo stihnúť v Ríme za tri dni? Pozrite si naše tipy.

10 najlepších miest, ktoré v Ríme stihnete za tri dni. Honba za 12 egyptskými obeliskami
Denis Dufala

V minulej cestovateľskej epizóde sme vám priniesli tipy, čo zažiť za päť dní v New Yorku. Tentoraz sme sa rozhodli pre vyhľadávanú európsku metropolu - Rím. Dostať sa do večného mesta je jednoduché a lacné.

Do Ríma sme sa rozhodli vycestovať cez Viedeň a späť cez Budapešť. Spiatočné letenky nás nestáli viac ako 90 eur. Jar sme si tak vychutnali v rozkvitnutom Taliansku spoločne s príjemnými letnými teplotami. Cestovali sme nízkonákladovou spoločnosťou. Po prílete na rímske letisko Fiumicino nás však čakala ešte polhodinová cesta vlakom na centrálnu stanicu Termini. Lístok na vlak Leonardo Express nás vyšiel 14 eur. Je možné vybrať si aj lacnejšiu možnosť prepravy z letiska na Termini, avšak trvá dlhšie. Expresný vlak premáva bez prestupu a dĺžka cesty do Ríma je bezkonkurenčná. 

Na stanicu Termini sme dorazili vo večerných hodinách. Prvé, čo sme si po príchode do Ríma pozreli, bola Bazilika Santa Maria Maggiore, pred ktorou mníšky práve pripravovali omšu. Majestátny chrám s kazetovými stropmi a fontánou na námestí pred bránami sú ukážkou jedinečnej talianskej architektúry.

Ubytovanie sme si zabezpečili pomocou aplikácie Booking. Za tri noci s raňajkami sme zaplatili 551 eur pre dve osoby. Umiestnené bolo päť zastávok od turistami vyhľadávanej Fontány di Trevi. Náš hotel bol pre nízkorozpočtové ubytovanie v Ríme pre pár naozaj skvelý. Výhľad do ulíc štvrte Esquilino bol vo večerných hodinách veľmi príjemný a nezažili sme hluk z ulice.

Primárne sme sa prepravovali metrom. Jedna cesta metrom stojí v Ríme 1,5 eura a lístok platí 100 minút. Turisti majú možnosť zakúpiť si Roma pass vo viacerých variantoch (pozn. red. na 24, 48 alebo 72 hodín a tým získajú prístup k celej hromadnej preprave v Ríme, nie len na metro)

  • Odporúčame nainštalovať si ešte pred vycestovaním do smartfónov užitočné aplikácie. Sú nimi: Glovo, JustEat, Easy Roma (pozn. red. informácie o metro linkách a plánovač ciest), Bus Roma – aplikácia na plánovanie cesty autobusom po Ríme, užitočná najmä pre cestu na letisko. Vo vyhľadávaní reštaurácií, ale i pamiatok je zase veľmi nápomocným nástrojom aplikácia Tripadvisor.

Prvý deň v Ríme

Metrom sme sa dopravili na stanicu Spagna, kde je známe Španielske námestie a Španielske schody, ktoré vedú k chrámu zasvätenému Svätej Trojici, Trinita dei Monti. Schody sú prísne strážené. Nie je možné si na ne sadnúť! Policajt vám pohrozí alebo uloží poriadkovú pokutu. Cesta k chrámu po schodoch vedie pomedzi závoje kvetov, čo dodáva celému miestu rozprávkový nádych. Na všetky pamiatky odporúčame chodiť skoro ráno alebo neskôr večer práve pre veľké davy ľudí, ktoré si pamiatky počas dňa obzerajú. 

  • O zberateľskú zábavu sa v meste postará 12 egyptských obeliskov, o ktorých sme sa dozvedeli potom, čo sme pár z nich videli. Podarilo sa nám nájsť päť z nich. Možno pri ich hľadaní zažijete rovnakú zábavu ako my. 

Po Španielskych schodoch sme sa peši vybrali k vari najznámejšej Fontáne di Trevi. Už v skorších hodinách bola preplnená ľuďmi. Výhľady na ňu však stoja za to. Popri zvukoch padajúcej vody je počuť časté pískanie policajtov, ktorí upozorňujú ľudí ako plavčíci na kúpalisku. Už v predobedných hodinách bolo pri fontáne viac ako 20 stupňov. 

Cestovateľom v Ríme odporúčame dodržiavať pitný režim. Načerpať vodu je možné z verejných studničiek, ktoré sú takmer na každej ulici. Je možné sa tak schladiť pitnou vodou, ktorú vám Rím poskytuje. Na pitnej vode zo studní v Ríme sa dá taktiež ušetriť a nekupovať tak balenú vodu – ušetrené sa neskôr dá využiť napríklad v reštaurácii. 

Večné mesto je známe tiež stovkami kostolov. Ak nie ste veriaci, alebo nie sú vašou šálkou kávy chrámy, dôvodom na ich návštevu môže byť schladenie sa a ústup od rušných ulíc Ríma. V kostoloch sa pozrite aj na stropy, často na nich nájdete namaľované úžasné príbehy.

Od fontány sme sa po obchodnej ulici Via del Corso vybrali smerom k Benátskemu námestiu, kde sa na majestátnej budove pýši monument prvého kráľa zjednoteného Talianska Vittoria Emanuela II. Po vystúpení pár stoviek schodov si z tohto monumentu, prezývaného tiež svadobná torta, môžete užívať výhľad na Benátske námestie, Trajanovo fórum, Rímske fórum a nakoniec Koloseum.

Pomedzi dav ľudí sme sa predrali k najikonickejšej pamiatke Ríma, Koloseu. Ruiny najväčšieho amfiteátra na Zemi postaveného za vlády cisára Vespaziána medzi rokmi 72-80 po Kristovi sú denne lákadlom pre obrovský počet turistov. Na svoje si prídu v Koloseu nadšenci histórie. Stavba za pozretie stojí, no nie je to nič zábavné a pre mnohých ľudí môže byť priam nudná. Lístok do Kolosea je možné zakúpiť v dostatočnom predstihu pred výletom na oficiálnych stránkach od 23 eur (pozn. red. v cene je zarátaný vstup aj na pôdu Rímskeho fóra a vrch Palatino, kde mal vznikať Rím)

Po prezretí Kolosea sme sa rozhodli strácať v uličkách, ktoré nás nakoniec doviedli až pred Panteón. Fascinujúca antická stavba bola pôvodne pohanským chrámom. Výstavba bola dokončená v 25. roku pred Kristom a je zasvätená všetkým rímskym bohom. Až v šiestom storočí nášho letopočtu bol tento pohanský chrám pretransformovaný na kresťanský chrám zasvätený Panne Márii. Pred chrámom sa tvoria dlhé zástupy ľudí čakajúcich na vstup do okrúhlej siene s otvorenou kupolou v strede (pozn. red. vstup je zdarma, stačí niekoľko minút počkať v rade). Slnečné i mesačné svetlo tak môže prenikať na steny Panteónu.

Takmer cez cestu je námestie Piazza Navona, kde sa pripravovalo podujatie 75. výročia prvého zasadnutia senátu v Taliansku. V strede námestia je fontána s egyptským obeliskom a za ním stojí Kostol svätej Agnesy, barokový chrám zo 17. storočia. Na kraji cesty sedávajú turisti a vychutnávajú si tiramisu, zmrzlinu alebo cestoviny.

Po obchodnej ulici Via del Corso sa presúvame na Na Piazza del Popolo, ktorá ulicu končí. Nachádzajú sa tu dva zvonku identické chrámy, ktoré sa nazývajú Chiesa dei Santi Maria dei Miracoli a Santa Maria in Montesanto. Sú to dva rovnaké kostoly, ktoré stoja vedľa seba. Boli postavené v 17. storočí v rovnakom štýle a sú známe svojimi nádhernými freskami, sochami a umeleckými dielami. Piazza del Popolo je jedným z námestí, kde sa točil aj známy film Anjeli a démoni s Tomom Hanksom. Na rohu tohto námestia sme navštívili aj výstavu prototypov a vynálezov Leonarda da Vinciho (pozn. red. lístok pre dvoch nás stále menej ako 30 eur).

Koniec dobrý, jedlo dobré

Deň sme zakončili výhľadom a člnkovaním po jazierku v parku Villa Borghese. Na objednanie jedla je možné použiť aplikáciu Glovo (pozn. red. pizzu sme si objednávali dva razy a vždy za menej ako 9 eur) alebo JustEat. Odporúčame sa však stravovať s možnosťou zobrať si jedlo so sebou, pretože nebudete platiť ani povinný tringelt ani domácimi nazývané "coperto", čo je poplatok za obsluhu, prestieranie a službu. 

Tieto poplatky dokážu celý účet v podniku predražiť, preto sme volili jedlo a drinky so sebou a našli sme si príjemné miesto na sedenie s výhľadom na pamiatky, čím sme ušetrili na peniazoch, no na výhľadoch zarobili. Vyskúšali sme lahodné tiramisu z podniku, kde ponúkajú variácie 100 príchutí. Vyskúšali sme klasické i pistáciové a obe príchute boli jemné, nevtieravé a očarujúce. Ochutnávali sme tiež tradičné domáce cestoviny carbonara a v ďalšom podniku ravioli – v náhodných reštauráciách, ktoré ponúkali zobrať si objednávku so sebou. Ochutnať môžete aj tradičný drink Aperol Spritz, ktorý vám s radosťou pripravia v každom podniku aj na cestu. Užívanie talianskych miest tak naberá nové rozmery.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok