Šokovala ma Ódorova bezmocnosť, hovorí Fico. Sulík ho obhájil, že na seba zobral ťažký údel

ta3/SB
4.6.2023 12:45

Stretnutia predsedu vlády Ľudovíta Ódora s lídrami politických strán sa skončili. Programové vyhlásenie vlády má byť známe do dvoch týždňov. Nový premiér rokoval aj s Robertom Ficom (Smer-SSD) a Richardom Sulíkom (SASKA), ktorí boli hosťami relácie ta3 V politike. Toto sú ich aktuálne vyjadrenia.

sulik_fico_1.jpg
TA3

Stretnutia s lídrami

Premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor má do dvoch týždňov predložiť programové vyhlásenie vlády (PVV). Preto sa stretával s predsedami politických strán. Fico hovorí, že ho šokovala jeho "bezmocnosť". "Bude to pravdepodobne nejaký všeobecný materiál, bez akejkoľvek hodnoty. Využili v podstate mesiac, aby predložili nič nehovoriaci dokument," komentoval PVV.

Dodal, že Smer sa s vládou chce baviť o témach, ktoré ho zaujímajú z pohľadu verejnosti. V prvom čítaní sú tri zákony, ktoré sa zaoberajú zdražovaním, no týždne sa vraj nič nedeje. Hovorí, že ak by Ódor prišiel s tým, že chce rokovať o zdražovaní, stave v zdravotníctve či o stave verejných financií, tak by to Smer podporil. "My nepodporíme túto vládu, pokiaľ ide o dôveru. Očakával by som, že začnú konečne niečo robiť. Čakajú na 30. september. Načo nám je takáto vláda," zopakoval.

Sulík pripomenul rozhodnutie SASKY, že jeho strana úradnícku vládu podporí. Podľa neho nie je fér hovoriť, že Ódorova vláda nič nerobí. "Sú tam tri dni aj s cestou. Situácia je, bez debaty, kritická. Ľudo Ódor na seba zobral ťažký údel, správal sa nekonfrontačne, po troch zasadnutiach vlády mu toto vyčítať, to nie je korektné. Mohli urýchliť to, aby niektoré zákony prišli do parlamentu, no Ľuda Ódora poznám dvadsať rokov. Ak on niečo navrhne, má to hlavu aj pätu," obhájil nového predsedu vlády.

Fico kritizuje, že to nie je vláda úradníkov, pretože sú tam mnohí štátni tajomnici. "Tu sú reálne veci, ktoré ohrozujú štát a ľudí. Chudoba sa šíri, máme s tým obrovký problém," uviedol. "Nemyslite si, že vláda, keď je úradnícka, vyrieši všetko," oponoval Sulík. "Nárast cien, infláciu všeobecne vláda nevyrieši. Klamete, ak hovoríte ľuďom, že vyriešite infláciu," doplnil.

Predseda Smeru hovorí, že Slovensko je druhé najchudobnejšie v Európskej únii. "Do prčíc, čo ste tie tri roky robili vy? Stále o sebe tvrdíte, že to viete robiť perfektne. Neviete, ste amatéri," konštatoval na margo predošlej vlády. Sulík oponoval, že Fico vôbec nezohľadňuje covid či iné problémy, s ktorými bolo nutné sa za posledné roky vysporiadať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok