Šokovala ma Ódorova bezmocnosť, hovorí Fico. Sulík ho obhájil, že na seba zobral ťažký údel

ta3/SB
4.6.2023 12:45

Stretnutia predsedu vlády Ľudovíta Ódora s lídrami politických strán sa skončili. Programové vyhlásenie vlády má byť známe do dvoch týždňov. Nový premiér rokoval aj s Robertom Ficom (Smer-SSD) a Richardom Sulíkom (SASKA), ktorí boli hosťami relácie ta3 V politike. Toto sú ich aktuálne vyjadrenia.

sulik_fico_1.jpg
TA3

Rázsochy tak skoro nebudú

Nemocnicu Rázsochy a nemocnicu v Martine z peňazí z Plánu obnovy nepostavia. Budú financované zo štátneho rozpočtu. Fico hovorí, že je to dôkazom obrovského fiaska vládnej koalície. Tvrdí, že má niekoľko pôdôb, jednou z nich je neschopnosť čerpať európske zdroje. "Čaputovej vláda nerobí nič. Preukázateľne nič," vyhlásil, preto sa pýta, čo urobí Ódorova vláda. Podľa neho doteraz neurobila nič a neurobí nič aj naďalej.

Myslí si, že po parlamentných voľbách je potrebné nastaviť krízový manažment na čerpanie fondov. "Je neuveriteľné a nemožné si predstaviť, že nám z fondov prepadnú tri alebo štyri miliardy eur, čo je veľmi pravdepodobné. A je neuveriteľné si predstaviť, že nie sme schopní čerpať peniaze z Plánu obnovy, ktoré musia byť miniuté do roku 2026," tvrdí šéf Smeru. Preto si myslí, že nová vláda musí začať intenzívne rokovať a riešiť túto situáciu.

Sulík reagoval, že s eurofondami to nie je také jednoduché, pretože je rozdiel medzi čerpaním a rozkrádaním. Hegerovi a Lengvarskému vraj jasne ešte ako člen vlády v roku 2022 hovoril, že toto je "ich hanba". Súhlasí s Ficom, že v prípade Rázsoch ide o veľké fiasko. Hovorí, že na vládnutie je veľmi dôležité sa pripraviť a treba si pozrieť, čo majú jednotlivé strany napísané v programe, a kto ľudí na to, aby boli sľuby splnené.

Predseda Smeru reagoval, že sám Sulík od začiatku vedel, že postavil na čelo fondov "bábkoherečku, ktorá nevie rozdiel medzi DPH a HDP". "Takíto ľudia, amatéri, babráci, nemôžu byť súčasťou vládnej moci. Znovu, nová vláda, neviem kedy vznikne, ale musí od prvého okamihu začať rokovať s príslušnými orgánmi Európskej komisie," konštatoval. Podľa neho sa iba stačí dohodnúť a použiť neminuté peniaze na iné účely, než na aké boli vyhradené. 

"Máme k dispozícii 7,2 miliardy eur, ktoré treba minúť v roku 2023. Ak sa stane, preboha, že táto krajina príde o 3 alebo 4 miliardy eur, to bude svetový rekord. Kto bude za to niesť zodpovednosť? Prečo tie voľby nie sú v júni? Hlavný dôvod, prečo pani Čaputová súhlasila s voľbami v septembri, je ten, aby pomohla Progresívnemu Slovensku," vyhlásil Fico. "Nikto nikdy neoklamal národ tak, ako pani Čaputová," dodal.

Sulík oponuje, že prezidentka povedala, že musí prísť k dohode do 21. januára. Hovorí aj to, že Smer odmietol zmeniť Ústavu. "Mohol mať voľby v júni, ak by hlasoval za zmenu Ústavy, no nedal ani jeden hlas," dodal predseda SASKY. Pripomenul, že SASKA z vlády odišla, pretože sa to v nej nedalo vydržať, Fico vraj nemôže strane vyčítať, že nikdy nič nerobila. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok