Politológ Lenč: Parlamentu sa bude pracovať lepšie, ak bude mať Ódorova vláda dôveru

ta3/Dominik Pálka
30.5.2023 21:01

Prezidentka Zuzana Čaputová je oproti parlamentu vo výhode. Má vládu odborníkov a parlament sa zmieta v chaose. Uvedomujú si to aj poslanci, ktorí chcú zviazať vláde ruky v európskych otázkach a donútiť ju predložiť vyrovnaný rozpočet. Kto tu teraz vlastne vládne? Sme ešte parlamentnou demokraciou alebo sa meníme na prezidentskú republiku? Ak má byť republika čisto parlamentnou republikou, tak prezidenta by nemali voliť ľudia v priamej voľbe, ale parlament, tvrdí politológ Jozef Lenč.

Politológ Jozef Lenč povedal, že konflikty medzi parlamentom, vládou a prezidentkou nie sú ničím novým. "Situácia je však odlišná v tom, že doposiaľ boli parlament a vláda v rovnakej pozícii smerom k prezidentke. V súčasnosti bola vláda kreovaná v Prezidentskom paláci. Vláda a prezidentka sú na jednej lodi,vysvetlil. 

Smerujeme k zmene systému? 

"Nie. Ak by sa mal zmeniť systém z parlamentnej demokracie na prezidentskú republiku, tak je potrebné zmeniť Ústavu SR," povedal. Podotkol však, že sa môže javiť, že "relatívna moc prezidentky nad vládou je väčšia, ako tomu bolo v minulosti".  

Pozícia sa zmenila

"Ak má byť republika čistokrvne parlamentnou republikou, tak prezident by mal byť volený v parlamente. Napriek tomu, že zmenou voľby sa kompetencie prezidentovi nepridali, ale v očiach verejnosti sa pozícia zmenila," myslí si Lenč. Podľa neho sa tým, že sa prezident volí priamo, odstrihla istá závislosť medzi parlamentom a inštitútom prezidenta. 

Lenč si myslí, že parlamentu sa bude pracovať lepšie, ak bude mať vláda dôveru. "Ak ju mať nebude, tak sa vláda bude vo svojich krokoch obracať na prezidentku. Paradoxné je to, že ak parlament dá vláde dôveru, tak bude mať nad ňou väčšiu moc. Ak nebude vyslovená dôvera, tak moc prezidentky sa posilní a vplyv parlamentu sa oslabí," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok