Triky ako rýchlo a šikovne očistiť cesnak: Nebudú vám smrdieť ruky a nič netreba umývať

TA3/zm
12.6.2023 08:00

Čistenie cesnaku nie je práve obľúbená činnosť. Jednak sa treba venovať každému strúčiku samostatne, čo je pomerne prácne, ale mnoho ľudí nemá rado aj typický zápach, ktorý potom ostáva na rukách. A ak cesnak pretláčate, umývanie lisu je tiež poriadna prplačka.

Triky ako rýchlo a šikovne očistiť cesnak: Nebudú vám smrdieť ruky a nič netreba umývať
Freepik

Pomocou týchto trikov sa vám podarí z cesnakových strúčikov stiahnuť šupku jedna radosť. Nestihnete nič zamazať ani napáchnuť.

Kovové misky

Ak sa chystáte olúpať väčšie množstvo cesnaku, trik s kovovými miskami je na to ako stvorený. Celú hlávku cesnaku najskôr pobúchajte dnom misky, aby sa oddelili strúčiky. Tie potom do misky vložte a priložte dnom nahor druhú misku, akoby ste vytvárali shaker na nápoje. Cesnakom potraste približne desať sekúnd a poriadnou silou. Keď misky od seba oddelíte, rovnako bude oddelená šupka od strúčikov.

Čepeľ noža

Šéfkuchári najčastejšie pri príprave cesnaku používajú spôsob, kedy na každý strúčik položíte čepeľ noža nie ostrím, ale plochou a buchnete po nej dlaňou. Tlak spôsobí, že sa šupka oddelí a pôjde jednoducho stiahnuť jedným ťahom.  

Zaváraninový pohár

Rovnako ako misky funguje aj zaváraninový pohár. Vložte doň toľko cesnaku, koľko potrebujete. Pohár zatvorte a poriadne potrepte. Vďaka číremu sklu presne uvidíte, či treba so strúčikmi triasť ešte viac, alebo sa už olúpali.

Do tepla

Cesnak namočený vo vode sa lúpe oveľa jednoduchšie, ako keď je suchý. Postačí vám na to jedna minúta a poriadne horúca voda. Teplo, ktoré spôsobí oddelenie šupky, však môžete dosiahnuť aj inými spôsobmi. Napríklad nasucho strúčiky opražiť pol minútky na panvici alebo dať na rovnaký čas do mikrovlnky.

Témy: cesnak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok