Cesnakové šupky nevyhadzujte: Vyrobte si z nich prášok či vývar, sú plné cenných živín

TA3/zm
15.3.2023 08:00

Väčšina z nás po ošúpaní cesnaku šupky vyhadzuje, pritom sa dajú ešte dobre spotrebovať. Tu je niekoľko možností, čo s nimi.

Cesnakové šupky nevyhadzujte: Vyrobte si z nich prášok či vývar, sú plné cenných živín
Pexels

Nevyhadzujte cenné vitamíny, ktoré cesnakové šupky obsahujú. Vyrobiť z nich môžete vývar, prášok a dokonca aj čipsy.

Silný vývar

Ak radi varíte bezo zvyškov, odkladajte si šupky zo zeleniny všeobecne. Dá sa z nich pripraviť vývar, ktorý bude slúžiť nie ako polievka, ale na prípravu iných jedál, ktoré sa zvyknú vývarom podlievať. Takto si môžete odložiť šupky z mrkvy, zeleru, kalerábu, ale aj cesnaku. Práve ten dodá vývaru zaujímavú, silnú chuť a, samozrejme, živiny.

Vývar sa dá pripraviť aj zo samotných cesnakových šupiek, ten následne nemusíte používať len do varenia, ale aj na pleť či vlasy. Pomáha proti svrbeniu, preto sa hodí na kožné problémy, prípadne lupiny.

Cesnakové čipsy

Ak šupky dáte na plech, pokvapkáte olejom a osolíte, vytiahnete za 10 minút zdravú alternatívu čipsov. Lupienky budú veľmi jemné, ale chutné. Hodia sa aj do iných pokrmov, ktoré cesnakovými čipsami môžete napríklad ozdobiť.

Prášok zo šupiek

Tento recept je veľmi jednoduchý, šupky nechajte voľne vyschnúť a potom ich pomeľte na prášok. Ten preložte do uzatvárateľnej nádoby, v ktorej vám vydrží naozaj dlho. A čo s ním? Pridávať ho môžete do jedla, ale pokojne ho rozmiešajte v pohári s vodou a každý deň pite ako prevenciu proti rôznym neduhom. Cesnakové výťažky posilňujú obličky, srdce a celkovo imunitu.

Postrek proti škodcom

Cesnakové šupky nájdu svoje využitie aj mimo kuchyne. Ak ich zalejete teplou vodou a necháte aspoň päť dní odstáť, získate výluh, ktorý vám môže v záhrade poslúžiť ako postrek proti rôznym škodcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok