Triky na expresné lúpanie: Na cesnak hrana noža, na zázvor lyžička a na mandle voda

TA3/zm
26.4.2023 08:00

Lúpanie niektorých druhov ovocia a zeleniny nie je práve najobľúbenejšou činnosťou v kuchyni. Zaberá to totiž niekedy príliš veľa času a občas pri tom strácame nervy. Uľahčite si to pomocou týchto trikov.

Triky na expresné lúpanie: Na cesnak hrana noža, na zázvor lyžička a na mandle voda
Freepik

Ak sa chcete jednoducho zbaviť šupiek, mali by ste začať pri lúpaní ovocia či zeleniny používať tieto osvedčené a odskúšané rady. Skrátite nielen čas prípravy, ale plody neoberiete ani o zbytočne veľa dužiny.

Mandle

Je síce pravda, že mandle môžete kúpiť olúpané, ale zvyčajne sú aj výrazne drahšie. Alebo ich skrátka nemáte práve doma, keď sa hodia do koláča či iného jedla. No v prípade, že tie klasické neolúpané máte, zbavíte ich šupky veľmi rýchlo pomocou teplotného šoku. Do menšieho hrnca dajte variť vodu, keď vrie prihoďte na tri minúty orechy a potom ich okamžite zalejte ľadovou vodou. Podobne ako pri vajíčkach, aj pri mandliach to oddelí šupinku od plodu a tá sa bude dať jednoducho stiahnuť jediným dotykom.

Zázvor

Aromatický koreň sa šúpe skutočne ťažko, pretože má množstvo záhybov. Ale to ste asi nepoužili obyčajnú čajovú lyžičku. S tou to ide veľmi jednoducho a výhodou je, že zo zázvoru neodstránite toľko dužiny, ako by sa to stalo pri orezávaní nožom.

Cesnak

Na lúpanie cesnaku existuje niekoľko fígľov, no jeden z najjednoduchších je položiť na každý strúčik hranu noža a buchnúť po nej. Tlak oddelí šupku od samotného plodu a pojde jedným ťahom ľahko dole.

Cibuľa

Aj pri lúpaní cibule si môžete pomôcť rôznymi trikmi. Jednoduché je ponoriť ju na tri minút do vlažnej vody, čo spôsobí, že šupka zvláčnie a pôjde stiahnuť bez toho, aby sa trhala na menšie kusy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok