Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka

ta3/Soňa Búranová
21.5.2023 00:00

Ukrajinská bezpilotná jednotka potichu ničí ruské ciele. Stačia jej na to drony. Plukovník Roman Kostenko pre The Guardian prezradil, ako operuje a ako veľmi sú taktické nočné operácie kľúčové pre prípravu Kyjeva na protiofenzívu.

Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka
TASR/AP (ilu)

Míny sú riziko

Ukrajinský plukovník tiež priznal, že ďalším problémom sú míny. Ruskí ženisti zamínovali polia a cesty naprieč frontovou líniou v Záporoží a do rieky Dneper umiestnili plávajúce míny Yarm. Paradoxne by bolo pre Ukrajinu jednoduchšie postupovať v Doneckej oblasti, v regióne, kde má Rusko najväčšiu koncentráciu síl, ale s menším počtom mín. "Míny sú pre nás veľkým rizikom," tvrdí.

Podľa uniknutých dokumentov Pentagónu Ukrajina zhromaždila najmenej deväť nových brigád. Sú vybavené hlavnými bojovými tankami dodanými západnými partnermi vrátane Spojeného kráľovstva, ktoré vyslalo 14 tankov Challenger 2, 80 tankov Leopard má z Nemecka a Dánska doraziť do 1. júna a USA prisľúbili, že do jesene dodajú renovované tanky Abrams.

Kostenko skonštatoval, že niektoré európske tanky boli staré verzie náchylné na poruchu. Rusko ich malo oveľa viac. Odhadol, že okolo 10-tisíc. Ukrajina naliehavo potrebovala delostrelectvo s dlhým doletom, schopné zasiahnuť ciele hlboko za nepriateľskými líniami. Systém Himars dodaný z USA mal dosah asi 80 kilometrov. "Keď minulé leto dorazil, Rusi presunuli svoje veliteľstvo a sklady zbraní mimo dosah," prezradil.

Stoja a umierajú

Bidenova administratíva odmietla Kyjevu dodať rakety ATACMS s dlhým doletom, ktoré môžu byť namontované na systém protivzdušnej obrany Himars. Zrejme sa obáva, že by mohli byť použité na zasiahnutie cieľov v Rusku. "Neviem prečo," poznamenal Kostenko. Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok 11. mája povedal, že Británia dodala Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow. Je to významná posila pre Kyjev a na bojisku môže zmeniť "plán hry", píše Guardian.

Šéf Chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin povedal, že Kremeľ upustil od plánov zabrať ďalšie územia. Ako dôvod uvádza minuloročný neúspech Rusov o dobytie Kyjeva a jeho trápny ústup z predmestia Bachmutu počas minulého týždňa, kde ukrajinské sily postúpili o takmer dva kilometre. "Rusi sa teraz snažia brániť oblasti, ktoré už ukradli. Nejdú dopredu. Stoja a umierajú,“ povedal.

Prokudin si myslí, že Ukrajina má veľkú šancu úplne oslobodiť provincie Cherson a Záporožie, kde miestni obyvatelia podporujú Kyjev a počet prorusky orientovaných ľudí je veľmi malý. To isté platí o Kryme, ktorý podľa neho neprešiel takou intenzívnou rusifikáciou ako Doneck a Luhansk, dve východné mestá, ktoré Moskva v skutočnosti kontroluje od roku 2014, keď bol Krym anektovaný. Tieto východné oblasti by bolo ťažšie oslobodiť. "Dostaneme sa tam," dodal nádejne.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok