Británia dodala Ukrajine strely Storm Shadow, píše CNN. Doleteli by aj hlboko do Ruska

ta3 čtk tasr
11.5.2023 13:45

Británia dodala Ukrajine niekoľko striel s plochou dráhou letu Storm Shadow. Informácie serveru CNN potvrdil britský minister obrany Ben Wallace. Modifikované verzie strely určené na vývoz majú kratší dolet okolo 250 kilometrov. Strely sú schopné doletieť z Ukrajiny aj hlboko do Ruska. Londýn ale podľa jedného zo zdrojov Ukrajina uistila, že zbrane využije len na svojom zvrchovanom území.

Británia dodala Ukrajine strely Storm Shadow, píše CNN. Doleteli by aj hlboko do Ruska
Twitter/Ukrinform

"Nebudeme jednoducho stáť neďaleko, zatiaľ čo Rusko zabíja civilistov," povedal Wallace poslancom v dolnej komore britského parlamentu. Počet striel v dodávke nespresnil, munícia ale podľa neho mieri na Ukrajinu alebo už je priamo v krajine.

Súčasný dosah zbraní dodaných zo Západu je podľa CNN zhruba 80 kilometrov. Strely Storm Shadow tak z hľadiska doletu "skutočne menia pravidlá hry", uviedol nemenovaný americký vojenský predstaviteľ. Kyjev môže zo svojich pozícií napríklad zasiahnuť ciele na Krymskom polostrove, ktorý Rusko nezákonne anektovalo v roku 2014, ale Ukrajina ho považuje za časť svojho územia.

Moskva zatiaľ obmedzuje komentár. Poskytnutie striel Ukrajine však vníma "veľmi negatívne", uviedla ruská štátna agentúra RIA Novosti s odkazom na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova. "Bude potrebná adekvátna odpoveď našich armádnych predstaviteľov," povedal podľa agentúry Peskov. V minulosti sa západní spojenci Kyjeva zdráhali Ukrajine poskytnúť zbrane s dlhým dostrelom kvôli obavám, že by Kremeľ takéto dodávky mohol vnímať ako hlbšie zapojenie Západu do konfliktu, alebo že by mohol prikročiť k eskalácii bojov.

Storm Shadow je riadená strela s plochou dráhou letu, ktorú spoločne vyvinuli Británia a Francúzsko. Obvykle je odpaľovaná zo vzduchu a vďaka technológii stealth je ťažko zachytiteľná radarom. Ukrajina sa dlhodobo a zatiaľ neúspešne usilovala o získanie taktických balistických striel ATACMS americkej výroby, ktoré majú dolet až 297 kilometrov. Strely Storm Shadow sa im tak s dosahom cez 250 kilometrov takmer vyrovnajú.

Ukrajinská armáda strely podľa Wallacea využije pri vytlačení Ruska z "ukrajinského zvrchovaného územia". Britská podpora Kyjeva je podľa neho "zodpovedná, presne vymeraná a koordinovaná". Minister odmietol verejne komentovať, či Británia nejako obmedzila použitie striel, napísala agentúra AP. Londýn podľa neho starostlivo vyhodnotil, ako vo vzťahu k Rusku minimalizovať riziká spojené s dodávkou Storm Shadow.

Dodávky prichádzajú v čase, keď sa s napätím očakáva ukrajinská protiofenzíva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že jeho krajina na začatie ďalšieho rozsiahleho protiútoku proti ruskej armáde, ktorá na Ukrajinu vpadla vlani vo februári, potrebuje ešte viac času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok