Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka

ta3/Soňa Búranová
21.5.2023 00:00

Ukrajinská bezpilotná jednotka potichu ničí ruské ciele. Stačia jej na to drony. Plukovník Roman Kostenko pre The Guardian prezradil, ako operuje a ako veľmi sú taktické nočné operácie kľúčové pre prípravu Kyjeva na protiofenzívu.

Operuje v tme, Moskva začína panikáriť. Na Ukrajine pôsobí špeciálna dronová jednotka
TASR/AP (ilu)

Sivá zóna uprostred rieky

Ukrajinský protiofenzívny plán je tajný a pozná ho iba Zelenského vrchný veliteľ Valerij Zalužnyi a niekoľko ďalších ľudí. Objavili sa špekulácie, že by sa jeho jednotky mohli pokúsiť prekročiť rieku Dneper, kde Moskva kontroluje ľavý breh. Kostenko povedal, že "je možné všetko“, ale že Rusi okamžite zbadajú zoskupenie ukrajinských síl a rozbijú ho delostrelectvom. "Bolo by až neprijateľne veľa obetí," priznal pre Guardian.

Ukrajinskí a ruskí vojaci medzitým bojujú na ostrovoch uprostred rieky. "Je to sivá zóna. Nikto ich nekontroluje. My strieľame a oni strieľajú,“ povedal Kostenko a dodal, že obe strany bojovali s obranou pozícií, ktoré boli získané a rýchlo stratené, a to aj na ostrove Veľký Potomkin vedľa Chersonu, ktorý je sám terčom každodenného ruského bombardovania. Kopať zákopy podľa neho nebolo možné, pretože voda sa objavila už po niekoľkých metroch.

Je očividné, že oblasť, ktorá by bola pre ukrajinský útok najvhodnejšia, leží v Záporoží. Podľa ruských vojenských blogerov tam neboli v piatok 12. mája žiadne známky zvýšenej aktivity. Všeobecne sa predpokladá, že ukrajinskí vojaci sa pokúsia znovu dobyť mesto Melitopol a postupovať smerom k prístavom Berďansk a Mariupol. V prípade úspechu by tento manéver prerušil ruský pozemný koridor a odrezal by Krym a ľavý breh Chersonskej oblasti od okupovaného východu krajiny.

Kostenko však povedal, že vzdialenosti sú impozantné. Manéver by si vyžadoval 40- až 60-kilometrový tlak na nepriateľské územie. Rusi vykopali protitankové zákopy a rozsiahle opevnenia s rozmermi 6 × 3 metre – podľa britského ministerstva obrany patria k najrozsiahlejšej vojenskej obrannej pozícii, aká bola zaznamenaná za posledné desaťročia kdekoľvek na svete. "Po roku vojny je pre jednu stranu ťažké prekvapiť tú druhú," poznamenal Kostenko s tým, že loboval za útok na samotné Rusko a slabo bránené pohraničné mesto Briansk.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok