Húfnice bez GPS, HIMARS s obmedzeným dostrelom. Prečo USA posielajú Ukrajine modifikované zbrane?

ta3/dp
3.4.2023 06:00

Húfnice bez systémov GPS, raketomety obmedzené na krátky dosah: USA posielajú Ukrajine zbrane s kritickými obmedzeniami. Pozorovatelia tvrdia, že americkí predstavitelia sa snažia vyhnúť konfrontácii s Ruskom.

Húfnice bez GPS, HIMARS s obmedzeným dostrelom. Prečo USA posielajú Ukrajine modifikované zbrane?
TASR/AP

Či už bojové tanky Leopard 2 z Nórska, alebo stíhačky MiG-29 zo Slovenska, Ukrajina takmer denne dostáva od svojich medzinárodných spojencov prísľuby na dodávku ťažkých zbraní. 20. marca Spojené štáty oznámili nový balík vojenskej pomoci v hodnote 350 miliónov dolárov (325 miliónov eur). Ale predtým sľúbené bojové tanky M1 Abrams neboli zahrnuté. Píše na svojom webe Deutsche Welle.

Americkí predstavitelia uviedli, že sa snažia skrátiť dodacie lehoty a staršie modely dodajú na jeseň. V januári portál Politico informoval, že kvôli exportným nariadeniam majú Spojené štáty v úmysle zbaviť tanky Abrams ich tajného pancierového balíka, ktorý obsahuje ochudobnený urán, predtým, ako ich pošlú na Ukrajinu.

Gustav Gressel, vedúci politik, ktorý sa na Európskej rade pre zahraničné vzťahy špecializuje na ozbrojené konflikty a vojenské záležitosti, pre DW povedal, že nejde o nič neobvyklé. 

"Ukrajina dostáva exportný variant Abramsov, tie isté, ktoré sa používajú v Egypte, Saudskej Arábii a Iraku," dodal Gressel. Dodal, že pancierovanie je porovnateľné s pancierovaním starších nemeckých tankov Leopard 2A4, ktoré majú Nóri a Poliaci. Gressel povedal, že starší Abrams bol "stále dobrý bojový tank: Má dobrú termovíznu kameru a výkonný kanón a je lepší ako ruské tanky, pokiaľ ide o ovládanie."

Vývozné predpisy sú jedným z dôvodov, prečo Spojené štáty dodávajú určité zbrane na Ukrajinu len v upravených verziách. Ale to nie je jediný dôvod. "Panujú obavy, že by sa tankov zmocnili Rusi a mohli by ich analyzovať,“ povedal Gressel. Táto obava sa týka aj húfnic M777, ktoré USA dodávajú Ukrajine od apríla 2022. Tieto húfnice boli odovzdané bez GPS navigácie a pridružených palubných počítačov. Zbrane bez GPS sú vo všeobecnosti menej presné.

Ukrajina inštaluje vlastné systémy

Ukrajinská armáda rýchlo našla riešenie a nainštalovala vlastné systémy vrátane vojenského softvéru GIS Arta vyvinutého na Ukrajine na koordináciu delostreleckých útokov. 

V máji médiá informovali, že Ukrajina rozmiestnila húfnice M777 s implementovaným softvérom GIS Arta a zastavila postup obzvlášť veľkého počtu ruských jednotiek prekračujúcich rieku Siverskyj Donec pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti. 

Serhiy Hrabsky, bývalý dôstojník ukrajinských ozbrojených síl, pre DW povedal, že ho neznepokojujú obmedzenia zbraňových systémov vyslaných ukrajinskými spojencami. "Všetky navádzacie informačné systémy sú integrované do veliteľských štruktúr NATO," povedal Hrabsky. Môžu byť použité len v rámci úloh NATO. Povedal, že ide o bežnú prax a Ukrajina používa vlastné systémy.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok