Autobusy smrti zabíjali aj v minulosti. Toto je šesť najväčších autobusových nehôd na Slovensku

ta3 / Petra Vörösová
15.5.2023 17:24

V modernej histórii Slovenska sme sa stretli s viacerými nehodami autobusov. Väčšina z nich skončila tragicky.

Autobusy smrti zabíjali aj v minulosti. Toto je šesť najväčších autobusových nehôd na Slovensku
TASR - Radovan Stoklasa

Pondelková nehoda autobusu na diaľnici D2 rozhodne nebola jediná, ktorá šokovala Slovensko.

Cestou na púť zahynulo jedenásť ľudí

Nehoda autobusu pri Úhornej v roku 2003 si vyžiadala jedenásť obetí.

"Snažili sme sa okamžite upovedomiť príbuzných obetí. Nebolo to však ľahké, pretože nie všetci mali u seba doklady. Poväčšine však ide o cestujúcich z obce Poproč. Postupne prichádzajú na miesto nehody pozostalí a príbuzní zranených. Niektorí tu doslova kolabujú, čiže sa musíme postarať aj o nich. Nečudujem sa im, pohľad na dopravnú nehodu je otrasný," povedal krátko po nehode pre redaktorov denníka SME okresný policajný riaditeľ zo Spišskej Novej Vsi Vladislav Chroust.

V gelnickej nemocnici po havárii autobusu ošetrili štrnásť ľudí. Troch z nich leteckou službou previezli na ošetrenie. V Gelnici ležal so zlomenou kľúčnou kosťou vodič autobusu – zároveň utrpel markantný šok. Gelnické sanitky prišli na miesto približne po štyridsiatich minútach. Na miesto havárie dorazili aj sanitky rýchlej zdravotnej pomoci z Rožňavy a Dobšinej.

Až po štyroch hodinách záchranári našli štyroch mŕtvych, ktorí ležali pod autobusom. Objavili ich až po zdvihnutí vraku žeriavom. Jeden zo záchranárov povedal, že šťastie mali cestujúci, ktorí z autobusu rýchlo vypadli.

Autobus sa zrútil do rokliny

V roku 2007 autobusu s folkloristami, ktorí sa vracali z vystúpenia na Poľane zlyhali brzdy. Piati ľudia zahynuli, šestnásť bolo ťažko zranených. Tragická nehoda autobusu sa stala vo večerných hodinách v Hriňovej, časť Snohy, neďaleko Detvy.

Autobusu s folkloristami z Hriňovej, ktorí sa vracali z festivalu ľudových hudieb V4 z horského hotela Poľana, pravdepodobne zlyhali brzdy a nekontrolovane sa rútil úzkou horskou cestou plnou zákrut. Približne desať kilometrov od hotela v pravotočivej zákrute autobus prerazil nízke kovové zvodidlá a zrútil sa do rokliny. Desať až pätnásť metrov pod cestou zostal autobus s asi štyridsiatimi cestujúcimi ležať na boku. Časť z nich vypadla z autobusu ešte počas pádu.

Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Jaroslava Sahula bola bilancia večernej nehody autobusu pri Hriňovej štyria mŕtvi a 34 zranených, z nich traja ťažko. Medzi ťažko zranenými sa ocitol aj šofér autobusu, ktorý bol hospitalizovaný vo Zvolene a odsúdili ho na päť rokov odňatia slobody.

Slovenský autobus havaroval v Chorvátsku

Pri havárii slovenského autobusu zahynulo štrnásť ľudí. Tragédia sa stala v roku 2008. Ako informovala spravodajská stránka 24sata.hr na diaľnici Zagreb-Split havaroval slovenský autobus. Mnoho osôb ostalo zranených, z toho tri osoby v kritickom stave.

Ďalšie osoby, ktoré neutrpeli zranenia umiestnili v zariadení správy diaľnice v starostlivosti slovenského policajného pridelenca, zamestnancov slovenskej ambasády a pracovníkov Červeného kríža.

Slovenský autobus s takmer päťdesiatimi cestujúcimi krátko po šiestej ráno zišiel z cesty na rovnom úseku a čelne narazil do betónového stĺpu. Autobus prerazil ochranné kovové zábradlie a narazil priamo do betónovej konštrukcie nadjazdu Mogorič. Po náraze, ako uviedli chorvátske médiá, z autobusu staršej výroby zostala iba kopa železa.

Podľa agentúry DPA je možnou príčinou nehody mikrospánok vodiča alebo prasknutá pneumatika. Hasiči museli mnohých ranených vystrihovať z plechu autobusu. Vrtuľníkmi ich dostali do nemocníc.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok