FOTO: Na diaľnici D2 sa stala vážna nehoda. Zrážka autobusu s kamiónom si vyžiadala desiatky zranených a jednu obeť

ta3 TASR
15.5.2023 11:41

Dve zranené pacientky z tragickej nehody autobusu na diaľnici D2, ktoré boli hospitalizované v skalickej Fakultnej nemocnici Agel, budú počas piatka prevezené do Maďarska. Dve ďalšie seniorky naďalej zostávajú v starostlivosti lekárov skalickej nemocnice, ich stav je naďalej vážny. Informovala o tom hovorkyňa siete Martina Pavliková.

Všetkých piatich zranených, ktorí zostali po tragickej nehode autobusu na D2 hospitalizovaní v Nemocnici Malacky, vo štvrtok previezli do nemocníc v Maďarsku. Uviedla to Martina Šoltésová, špecialistka internej a externej komunikácie spoločnosti, ktorej členom je aj prevádzkovateľ nemocnice v Malackách.

V Skalici boli hospitalizované štyri pacientky vo veku 70 - 78 rokov so stredne ťažkými a ťažkými zraneniami, boli a sú v starostlivosti lekárov oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny a jednotky intenzívnej starostlivosti, utrpeli prevažne o viacpočetné zlomeniny, pomliaždeniny, otras mozgu.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) prijali desať pacientov, z toho osem v kritickom stave. Na brífingu o tom informoval riaditeľ nemocnice Alexander Mayer.

Rozsah zranení je alarmujúci

"Rozsah zranení je skutočne alarmujúci. Sú to polytraumy, ľudia, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu, sú tam rozsiahle traumatické zmeny tváre, panvy, dolných končatín vyžadujúce si okamžitú intervenciu, ktorú pacienti dostali," povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič. Ozrejmil, že prvé hlásenie o nehode dostali záchranári o 10.33 h a do desiatich minút dorazila na miesto prvá záchranárska posádka a o 11.17 h už odvážali prvého pacienta do UNB.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská priblížila, že okrem UNB, kde prijali najviac pacientov, ošetrovali ľudí aj nemocnice v Trnave, Malackách a Skalici. Podľa jej slov išlo hlavne o pacientov vo vyššom veku. V skalickej nemocnici sú aktuálne štyri pacientky. "Sú v starostlivosti lekárov OAIM a JIS, ide prevažne o viacpočetné zlomeniny, pomliaždeniny, otras mozgu. Jedna pacientka musela byť okamžite operovaná," doplnila hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.  

"Informujeme vodičov, že diaľnica D2 v smere na Brodské je momentálne prejazdná bez obmedzení. Prípad si prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Malackách. Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," píše polícia.

Polícia okolnosti nehody vyšetruje. "Dychové skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v organizme vodičov boli s negatívnym výsledkom," spresnila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Polícia vodičom na sociálnej sieti odporučila, aby využili výjazdy z diaľnice D2 už v Lamači na smer Záhorská Bystrica, Stupava.  

Autobus, ktorý sa na diaľnici zrazil s kamiónom, išiel z Maďarska do Česka. "Podľa informácií, ktoré sme dostali, smerovali z mesta Miškolc do Prahy na rekreáciu," uviedol Mikulášek. Diaľnica je v danom úseku podľa ministra vnútra Ivana Šimka naďalej uzavretá. "Robia sa úkony, ktoré sú potrebné pre vyšetrenie celej nehody," poznamenal.

Takáto bola situácia na diaľnici D2:

Na mieste zasahovalo dokopy 12 pozemných ambulancií záchranárov a tri vrtuľníky, ktoré sa niekoľkokrát otočili, ozrejmila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová. Zdôraznila, že nešlo o bežnú udalosť. Zo 60 účastníkov nehody jeden podľahol ťažkým zraneniam na mieste. "Ďalších 13 osôb sa zranilo ťažko, osem utrpelo stredne ťažké poranenia a 38 osôb sa zranilo ľahko alebo neutrpelo žiadne poranenia," spresnila.

Pozrite si príchod vrtuľníka k Univerzitnej nemocnici Bratislava:

Vyjadrenie ministra

Minister zdravotníctva Michal Palkovič spolu s vedením rezortu vyjadrujú ľútosť nad tragickou dopravnou nehodou autobusu a kamióna, ktorá sa stala v pondelok predpoludním na diaľnici D2 v smere do Českej republiky pri obci Ķúty.

"Bol som ubezpečený zo strany operačného strediska ZZS, ako aj nemocníc, že všetkým zraneným je poskytovaná okamžitá a kvalitná zdravotná starostlivosť. Urobíme všetko pre záchranu ich životov a zdravia. Je mi veľmi ľúto aj jedného vyhasnutého života, pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," vyjadril sa minister zdravotníctva.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok