Autobusy smrti zabíjali aj v minulosti. Toto je šesť najväčších autobusových nehôd na Slovensku

ta3 / Petra Vörösová
15.5.2023 17:24

V modernej histórii Slovenska sme sa stretli s viacerými nehodami autobusov. Väčšina z nich skončila tragicky.

Autobusy smrti zabíjali aj v minulosti. Toto je šesť najväčších autobusových nehôd na Slovensku
TASR - Radovan Stoklasa

Smrť pri obci Polomka

Nehoda, azda jedna z najtragickejších v novodobej histórii Slovenska, sa stala v sobotu 21. februára 2009 ráno na nechránenom železničnom priecestí pri Polomke. Do zájazdového autobusu, ktorý smeroval z Bánoviec nad Bebravou do tamojšieho lyžiarskeho strediska Bučník narazil motorový osobný vlak. 

Súd v svojom rozhodnutí potvrdil konštatovanie prvostupňovej inštancie, že zrážku zavinil 49-ročný vodič. Z nedbanlivosti nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku, ktorý mal možnosť spozorovať, čím porušil ustanovenia cestného zákona. Spáchal tým prečin všeobecného ohrozenia, za čo mu súd stanovil súhrnný trest odňatia slobody na 8,5 roka v zariadení s minimálnym stupňom stráženia a štvorročný zákaz viesť motorové vozidlá.

Do trestu bol  zahrnutý aj trest za vydieranie a porušovanie domovej slobody, za ktorý už bol šofér odsúdený iným súdom. Obžalovanému uložili aj štvorročný zákaz viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu a povinnosť nahradiť škodu viacerým poisťovniam a železničiarom. Na mieste tragédie odhalili 30. októbra 2009 pamätník 12 obetiam nehody.

Tragédia študentov z Trnavy 

V roku 2014 zasiahla celé Slovensko smutná správa. Na D1 havaroval autobus s gymnazistami, ktorí sa vracali z výletu. Desivú nehodu neprežili štyri študentky, ktoré sedeli na zadných sedadlách. Šofér dostal šesť rokov väzenia.

Rozsudok vyniesol Okresný súd v Trnave v decembri 2016, obžalovaný i poškodení sa voči nemu odvolali. Krajský súd sa však zmietol zo stola údajnú príčinou nepozornosti, ktorú určil okresný súd ako zapozeranie sa do obrazovky televízora alebo mikrospánok.

Vzhľadom na to, že Milan H. viedol bezúhonný život, mohli byť pri určení trestu vzaté do úvahy poľahčujúce okolnosti. Šofér si musel odpykať trest v zariadení s minimálnym stupňom stráženia a zároveň dostal zákaz viesť motorové vozidlo na sedem rokov.

Nehoda autobusu spoločnosti Arriva

Hrozivá tragédia sa stala v roku 2019. Autobus spoločnosti Arriva, ktorý viezol najmä stredoškolákov, vyrazil z Nitry do Jelenca. Iba po desiatich minútach jazdy prijalo záchranné stredisko informáciu o dopravnej nehode. Vtedy ešte nikto netušil, aká hrôza to je. Na povestnej zlatomoravskej ceste smrti pri Malante sa oproti autobusu vyrútilo nákladné auto.

Keď nákladiak schádzal dolu kopcom, rozkýval sa. Oprotiidúci autobus sa mu snažil vyhnúť. Autobus sa prevrátil do priekopy. Podľa vtedajšej ministerky bolo nákladné auto pravdepodobne preťažené. Následky boli fatálne.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok