Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?

ta3/Soňa Búranová
6.5.2023 13:20

S nástupom svojho manžela na trón sa Kamila stala novou britskou kráľovnou. Prevzala významnejšiu úlohu po boku kráľa Karola III. Je láskou jeho života, ako aj desiatky rokov trvajúcou radkyňou a dôverníčkou. Stala sa 29. kráľovnou korunovanou vo Westminsterskom opátstve.

Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?
TASR/AP

Našla sa

Vojvodkyňa sa naplno vrhla do života ako vysokopostavená členka kráľovskej rodiny, podporovala Charlesa na oficiálnych schôdzkach v Spojenom kráľovstve a na zahraničných cestách, a to aj napriek obrovskému strachu z lietania. Vďaka jej prítomnosti a schopnosti rozptýliť napätie v miestnosti sa rýchlo stala prínosom pre kráľovskú rodinu a britskú vládu.

"Vždy je pekné mať niekoho na svojej strane,“ povedal princ Charles pre CNN v roku 2015. "Je obrovskou podporou. Skvelá vec je, že sa veľa smejeme, pretože vidí vtipnú stránku života, za čo som veľmi rád. Ak si to predstavíte, je to obohacujúci pocit," dodal.

Pred korunováciou sa Kamilin syn vyjadril k tomu, akým spôsobom sa vyvíjal vzťah medzi jeho matkou a "nevlastným otcom" kráľom Karolom III. "Je mi jedno, čo kto hovorí, toto nebola žiadna bokovka. Vydala sa za osobu, ktorú milovala, a to je to, čo sa stalo,“ povedal Tom Parker Bowles podľa CNN v podcaste The News Agents.

Kamila tiež definovala svoju vlastnú kráľovskú úlohu, presadzovala veci, ktoré sú jej srdcu blízke, ako gramotnosť detí a podpora obetí domáceho násilia. Počas návštevy ženského útulku v Bristole v Anglicku v roku 2017 pre CNN povedala, že dokázala využiť svoju pozíciu na to, aby upozornila na ťažkú situáciu "statočných žien", ktoré trpeli v rukách svojich partnerov. "Vidieť znamená veriť, počuť znamená veriť," povedala.

Nová kráľovná tiež pracovala na zvyšovaní povedomia o osteoporóze, chorobe, ktorá postihla jej matku aj babičku. "Hlboko to cíti," povedal princ Charles pre CNN v roku 2015. "Myslím si, že urobila úžasné veci, ak hovoríme o problematike násilia páchaného na ženách, znásilnenia a sexuálneho násilia. Myslím si, že to, čo v tomto smere urobila, bolo celkom pozoruhodné. Hovorím aj o jej práci v súvislosti s gramotnosťou, pretože je zbláznená do čítania. Jej otec bol vášnivý čitateľ a myslím si, že ju v tom povzbudzoval, takže hltá všetky knihy," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok