Škola, ktorá vychovala kráľa Karola III. Pľuzgiere, divadlo i škandál s brandy

ta3/Veronika Kužmová
8.10.2022 06:00

Kým väčšina detí s modrou krvou mala súkromných učiteľov, v prípade najstaršieho syna najdlhšie vládnucej britskej panovníčky Alžbety II. sa kráľovská rodina rozhodla inak. Mladý kráľ Karol III. začal navštevovať internátnu školu Gordonstoun a stal sa prvým princom z Walesu, ktorý nedostal privátne vzdelanie. Zo škótskej školy sa tak stala prvá vyššia škola, ktorá vzdelávala britského panovníka.

Británia už praská vo švíkoch. Prípravy pred korunováciou priblížil z Londýna štáb ta3
TASR/AP

Gordonstoun založil v roku 1934 nemecký židovský pedagóg Kurt Hahn po úteku pred nacistami, píše spravodajský web BBC. Jeho víziou bolo vytvoriť zo žiakov všestranne vzdelaných občanov, schopných uplatniť sa v živote, spoločensky zručných, no zároveň s ambíciou dosiahnuť akademické úspechy. Mať za žiaka budúceho následníka britského trónu bolo pre túto školu niečím výnimočným.

Do školy ho priviedli rodičia

Kráľ Karol III. nastúpil do škótskej školy ako 13-ročný. Ako je zvykom, aj jeho v prvý školský deň, konkrétne 1. mája 1962, priviedli do školy rodičia. Keďže bol kráľovským synom, príchod do Gordonstounu nebol obyčajný – priletel na vojenské letisko RAF Lossiemouth, nachádzajúce sa na západnom okraji mesta Lossiemouth v Moray na severovýchode Škótska, lietadlom, ktoré pilotoval jeho otec, princ Philip, vojvoda z Edinburghu. Zaujímavosťou je, že princ Philip bol jedným z prvých žiakov tejto škótskej školy.

Počas študentských čias sa Korol III. aktívne zapájal do rôznych mimoškolských aktivít. Medzi jeho záľuby patrilo napríklad plachtenie a bol členom jednotky Pobrežnej stráže Jej Veličenstva (pozn. red. HM’s Coastguard, v súčasnosti už Pobrežná stráž Jeho Veličenstva).

Princ Philip s manželkou kráľovnou Alžbetou TASR/AP

Bol vynikajúcim hrnčiarom, chodil do školského speváckeho zboru, kde spieval a hral na trúbku a violončelo, no najvýznamnejšie úspechy dosiahol ako herec. Veľmi často ho obsadzovali do hlavných úloh v dramatických inscenáciách. Za herecký výkon v školskej inscenácii Macbetha od Williama Shakespeara v roku 1965, v ktorej stvárnil postavu kráľa, si získal uznanie kritiky. 

Keď sa kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburghu prišli pozrieť na divadelné predstavenie svojho syna do Gordonstounu, ich miesta boli rezervované kúskami papiera, na ktorých bolo jednoducho napísané „mama“ a „ocko“.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok