Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?

ta3/Soňa Búranová
6.5.2023 13:20

S nástupom svojho manžela na trón sa Kamila stala novou britskou kráľovnou. Prevzala významnejšiu úlohu po boku kráľa Karola III. Je láskou jeho života, ako aj desiatky rokov trvajúcou radkyňou a dôverníčkou. Stala sa 29. kráľovnou korunovanou vo Westminsterskom opátstve.

Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?
TASR/AP

Profesionálna babička

Ako sa Kamilina rodina rozrastala, rozvinula sa u nej nová vášeň – pre vnúčatá. "Je to profesionálna babička," povedala CNN v roku 2013 jedna z jej asistentiek. Jej synovec Ben Elliot v roku 2022 pre Vanity Fair povedal, že Kamila "zbožňuje svojho manžela, deti a vnúčatá" a uviedol, že má "veľmi blízku a podporujúcu rodinu a úzku skupinu starých priateľov"

Medzitým v rozhovore pre britský Vogue Kamila odhalila, že si často píše so svojimi vnúčatami. "Je veľmi pekné dostávať SMS. Učíme sa od veľmi mladých ľudí a oni sa učia tiež od nás," dodala. Traja z jej vnukov, Gus a Louis Lopes a Freddy Parker Bowles, okrem jej prasynovca Arthura Elliota, boli začlenení do korunovácie. Zúčastnia sa na ceremónii a budú súčasťou sprievodu vo Westminsterskom opátstve. 

V momente, keď sa jej manžel stal kráľom, Kamila sa automaticky stala kráľovnou. Dlho sa však predpokladalo, že tento titul nepoužije, pretože Clarence House v roku 2005 vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že namiesto toho bude známa ako "Princezná manželka". Niektorí ľudia v paláci mali v tom čase pocit, že verejnosť nie je pripravená na to, aby Camila prevzala titul, ktorý bol určený pre Dianu.

Ale v priebehu rokov sa postoje ľudí ku Kamile zmiernili. V roku 2015 prieskum CNN zistil, že jeden zo štyroch Britov si ju obľúbil a čoraz menej ľudí je proti tomu, aby sa stala kráľovnou. Vo februári 2022 kráľovná Alžbeta II. využila míľnik svojho platinového jubilea. Požehnala vojvodkyni z Cornwallu, aby, keď príde správny čas, bola známa ako kráľovná.

V posolstve k 70. výročiu svojho nástupu na trón povedala: "Keď sa môj syn Charles stane kráľom, viem, že jemu a jeho manželke Kamile poskytnete rovnakú podporu, akú ste poskytli mne. Je mojím úprimným želaním, aby, keď príde ten čas, bola Kamila známa ako kráľovná manželka, keď bude pokračovať vo svojej vlastnej lojálnej službe.“

V reakcii na to hovorca princa Charlesa a Kamily povedal, že ich "slová Jej Veličenstva dojali a sú poctení“. Bol to nesmierne významný zásah panovníka, jedinej osoby, ktorá môže definovať kráľovské tituly. Alžbetin krok k zabezpečeniu budúcnosti monarchie zdôraznil, že Kamila už nebola vnímaná – či už verejne alebo medzi múrmi paláca – ako kráľovská milenka, ale skôr ako ústredná postava v samom srdci kráľovskej rodiny.

Kamile sme sa venovali aj v piatok v relácii Svet dnes.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok