Rozhodne sa v Bachmute? Patovú situáciu na Ukrajine sa môže skôr podariť prelomiť v Pekingu

ta3/dp
6.5.2023 00:00

Rusko potrebuje podporu svojho čínskeho spojenca. Dlhotrvajúci konflikt na Ukrajine sa však stáva pre Peking čoraz väčšou prekážkou.

Rozhodne sa v Bachmute? Patovú situáciu na Ukrajine sa môže skôr podariť prelomiť v Pekingu
TASR/AP

Čína sa desaťročia snaží vybudovať svoj vplyv v Európe. Ale jej samozvané partnerstvo "bez hraníc" s Ruskom presvedčilo mnohých Európanov, že hrozbou je teraz aj Peking. Američania a Európania používajú rovnaký jazyk o "zbavení sa rizika" tým, že znížia ekonomickú závislosť od Číny. Pre Peking je to dôležité, pretože EÚ je najväčším vývozným trhom Číny. Posilňujú sa aj vojenské väzby medzi Japonskom, Európou a USA.

Najlepším spôsobom, ako si Peking môže obnoviť svoju povesť v Európe, by bolo zohrať viditeľnú a pozitívnu úlohu pri ukončení vojny. Tento druh kroku by mal aj globálny dopad – podporil by preferovaný príbeh čínskeho prezidenta, že americká moc je na ústupe a že Čína je mierovou silou. 

Čína a mierový biznis

Určite existujú dôkazy o tom, že Peking prichádza na chuť mierovému biznisu. Čína má rada pozitívnu publicitu, ktorú získala vďaka svojej úlohe pri normalizácii vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Číňania nedávno predsedali konferencii v Samarkande o mieri v Afganistane. Peking dokonca hovoril o sprostredkovaní v izraelsko-palestínskom mierovom procese.

Vzhľadom na stále narastajúcu rivalitu medzi Washingtonom a Pekingom by sa dalo očakávať, že USA budú mať na zapletenie Číny na Ukrajine skôr negatívny pohľad. Po internej diskusii sa však Bidenova administratíva zrejme rozhodla nezavrhnúť čínsku mierovú iniciatívu okamžite, ale pokúsiť sa ju formovať. 

Američania nechcú pôsobiť "antimierovo". Ale nie je to len o tom. USA tiež čoraz viac túžia nájsť spôsob ukončenia vojny na Ukrajine. Washington vie, že čím dlhšie bude konflikt pokračovať, tým ťažšie bude udržať západný konsenzus o nalievaní miliardovej vojenskej a ekonomickej pomoci Ukrajine. 

Väčšinový názor vo Washingtone a v mnohých európskych metropolách je taký, že Ukrajincom treba poskytnúť čo najväčšiu podporu pred ich protiofenzívou. Ukrajinským cieľom je vybojovať také rozhodujúce víťazstvo, aby sa Putinova éra skončila. Ale to je beh na dlhú trať. Pravdepodobnejším výsledkom je, že Ukrajina pred mierovými rozhovormi posilní svoju pozíciu na bojisku.

Veľa sa diskutovalo o tom, či by západná aliancia niekedy vyvíjala tlak na Ukrajinu, aby rokovala. Menej diskutované, ale pravdepodobne dôležitejšie je, kto by mohol prinútiť Rusko k zmysluplným ústupkom – vrátane stiahnutia sa z okupovaného územia a zanechania úsilia o zničenie Ukrajiny. Jedinou prijateľnou odpoveďou na túto otázku je Čína. Len Si Ťin-pching môže Putinovi ponúknuť vrúcne podanie ruky na verejnosti – a menej vrúcne v súkromí. V určitom okamihu by sa čínsky vodca mohol rozhodnúť, že je v záujme jeho krajiny urobiť práve to.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok