Rozhodne sa v Bachmute? Patovú situáciu na Ukrajine sa môže skôr podariť prelomiť v Pekingu

ta3/dp
6.5.2023 00:00

Rusko potrebuje podporu svojho čínskeho spojenca. Dlhotrvajúci konflikt na Ukrajine sa však stáva pre Peking čoraz väčšou prekážkou.

Rozhodne sa v Bachmute? Patovú situáciu na Ukrajine sa môže skôr podariť prelomiť v Pekingu
TASR/AP

Momentálne sa všetky oči upierajú k chystanej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá sa pravdepodobne čoskoro začne. Významný posun však nastal aj na diplomatickom fronte. Čínsky prezident Si Ťin-pching ešte v apríli zavolal ukrajinskej hlave štátu Volodymyrovi Zelenskému. Píše portál Financial Times.

Podľa ukrajinského prezidenta bola konverzácia "dlhá a zmysluplná". Peking neskôr oznámil, že vymenuje veľvyslanca, ktorý bude pracovať na mierovom urovnaní. Existujú však dôvody na to, aby sme sa mali na pozore pred diplomatickým úsilím Číny. Si Ťin-pching opakovane zdôraznil svoju úctu k "drahému priateľovi" Vladimirovi Putinovi. Čínsky mierový plán pre Ukrajinu, zverejnený začiatkom tohto roka, bol vágny a nevyžadoval stiahnutie ruských jednotiek. 

Pre Peking je propagandistickou výhodou, že sa zaujíma o "mier", v skutočnosti však nerobí príliš veľa. Ak to aj Čína myslí vážne, bude veľmi ťažké prekonať priepasť medzi Kyjevom a Moskvou. Napriek tomu nie je správne odmietať myšlienku, že Čína by mohla zohrať veľkú úlohu pri ukončení tohto brutálneho konfliktu. Ukrajina, Rusko, USA, Európa a dokonca aj samotná Čína majú z rôznych dôvodov potenciálny záujem o zapojenie Pekingu.

Ukrajinci chápu, že Si Ťin-pching má na Putina jedinečnú páku. Tvárou v tvár západným sankciám sa Rusko spolieha na to, že Čína udrží svoju ekonomiku nad vodou. Bidenova administratíva počíta s tým, že existuje veľmi malá šanca, že by Čína vyvinula zmysluplný tlak na Rusko, a niektorí najvyšší predstavitelia sa stále obávajú, že Peking pôjde opačným smerom a dodá Rusku zbrane. 

No nádejnejší sú Ukrajinci. Domnievajú sa, že počas nedávnej návštevy čínskeho prezidenta v Moskve videli skutočné známky napätia medzi Putinom a Si Ťin-pchingom – a redakcii denníka Financial Times dokonca tvrdili, že čínsky prezident svoju návštevu prerušil. 

Prečo Si Ťin-pching stráca trpezlivosť?

Niet pochýb o tom, že ruskí a čínski lídri sú jednotní vo svojom nepriateľstve voči americkej moci. Rýchle ruské víťazstvo na Ukrajine mohlo Číne dobre vyhovovať. Dlhotrvajúca vojna sa však pre Peking mení na strategickú prekážku. Vojna na Ukrajine namiesto toho, aby oslabila aliančný systém pod vedením Spojených štátov, zblížila USA, Európu a ázijské demokracie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok