Ukrajina verí v úspech protiofenzívy. Chceme počuť, že po vojne budeme v NATO, povedal Zelenskyj

TA3 ČTK
4.5.2023 14:51

Ukrajina verí, že jej chystaná protiofenzíva bude úspešná a že získa späť Ruskom okupované územia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to vo štvrtok povedal na tlačovej konferencii v Haagu. Dodal, že Rusko je na bojovom poli demoralizované a že režim ruského prezidenta Vladimira Putina nemá podporu verejnosti. Zelenskyj tiež podľa agentúry Reuters vyhlásil, že s "takými ľuďmi" nemieni o ničom vyjednávať.

Ukrajina verí v úspech protiofenzívy. Chceme počuť, že po vojne budeme v NATO, povedal Zelenskyj
TASR/AP

"Chceme počuť jasnú správu, že po vojne budeme v NATO," vyhlásil podľa AFP Zelenskyj. Dodal ale, že jeho krajina má realistické očakávania a vie, že do Severoatlantickej aliancie nevstúpi, kým bude na Ukrajine vojna.

Zelenskyj požiadal o čo najrýchlejší výcvik ukrajinských pilotov a upresnil, že so spojencami jedná o dodávkach stíhačiek F-16, ale že je to zložité. Volal tiež po využití prostriedkov zabavených v rámci protiruských sankcií na obnovu Ukrajiny.

Zelenskyj prišiel do Holandska nečakane v stredu večer, dnes prehovoril k zákonodarcom, krátko navštívil sídlo Medzinárodného trestného súdu (ICC) a popoludní rokoval s premiérmi Holandska a Belgicka Markom Ruttom a Alexanderom De Croom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok