Za útokom na Kremeľ stoja USA, vyhlásil hovorca ruského prezidenta. Biely dom to odmietol

TA3 ČTK
4.5.2023 12:15

Za stredajším útokom dronom na Kremeľ stoja USA, vyhlásil vo štvrtok podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. V stredu ruská prezidentská administratíva obvinila z pokusu o útok na kremeľskú rezidenciu prezidenta Vladimira Putina Ukrajinu. Peskov pred novinármi tvrdil, že Washington Kyjevu podsúva, na aké ciele má útočiť.

Ukrajina už v stredu akékoľvek zapojenie do stredajšieho incidentu odmietla. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v reakcii na slová Peskova uviedol, že tvrdenie Moskvy je lživé a že USA Ukrajinu na útoky mimo jej územia nenabádajú ani ich nepodporujú. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny nie je vylúčené, že ho zinscenovalo samotné Rusko.

"Rozhodnutie o takýchto krokoch, takýchto teroristických útokoch, sa nerobia v Kyjeve, ale priamo vo Washingtone. A Kyjev už len plní to, čo mu prikážu," citovala vyhlásenie kremeľského hovorcu agentúra TASS.

Peskov tiež tvrdil, že Washington Kyjevu diktuje ciele útokov. "A nie zakaždým má Kyjev právo vybrať si prostriedky," vyhlásil kremeľský hovorca a nadviazal varovaním, že USA by si mali "uvedomiť" nebezpečenstvo svojho nepriameho zapojenia do konfliktu na Ukrajine. Rusko podľa neho dobre premyslí a zváži svoju odpoveď na stredajší útok a podnikne len také kroky, ktoré budú v záujme Ruska, oznámil aj novinárom. Už v stredu Moskva oznámila, že si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia. 

Moskva často vykresľuje vojnu na Ukrajine, ktorú rozpútala pred viac ako rokom, ako boj Ruska proti "kolektívnemu Západuna čele s USA alebo Severoatlantickou alianciou. Nezávislý portál Meduza v stredu upozornil, že Kremeľ od provládnych médií teraz žiada, aby často hovorila o veľkej úlohe Západu v konflikte.

Peskov tiež pred novinármi chválil, s akou chladnokrvnosťou Putin pristupoval k nebezpečenstvu, ktoré mu údajne hrozilo. "Viete, že prezident vždy v ťažkých a extrémnych situáciách zachováva pokoj, sústredenosť a presnosť v úsudkoch a rozkazoch, ktorá dáva," uviedol. 

Už v stredu ruskej tlačovej agentúry písali, že Putin v čase "pokusu o atentát" nebol v Kremli, ale vo svojej rezidencii pri Moskve Novo-Ogarjovo. Stredajším incidentom sa bude pravdepodobne v piatok na pravidelnom zasadnutí zaoberať ruská Bezpečnostná rada, doplnil Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok