Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu

ta3/dp
29.4.2023 06:00

Kyjev čelí rozhodujúcej chvíli vo vojne. Redakcia denníka Financial Times navštívila výcvikové stredisko ukrajinských jednotiek v blízkosti frontovej línie. Pozrela sa na to, ako sa pripravujú na chystanú protiofenzívu.

Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu
TASR/AP

Bojujú o existenciu

Vojak a otec troch detí vo veku 50 rokov, ktorý používa volací znak Discus, povedal po výcviku FT, že on a jeho kamaráti možno nie sú najskúsenejší vojaci, ale sú vysoko motivovaní. "Bojujeme o našu existenciu," povedal. 

Discus odišiel z ukrajinských ozbrojených síl v roku 2010, v minulom roku sa však vrátil z dôchodku. "Čo som mal robiť, sadnúť si na zadok?" odpovedal na otázku, prečo sa vrátil do vojenskej služby. "Ako by som sa mohol pozrieť svojim deťom do očí, keby som im nepomohol?"

Uniknuté dokumenty amerických tajných služieb, ktoré preskúmal FT, napriek tomu naznačujú, že Washington je pesimistický, že Kyjev môže dosiahnuť svoje protiofenzívne ciele, aj keď západná vojenská pomoc naďalej prúdi na Ukrajinu. Jeden dokument predpovedal, že situácia v regióne východného Donbasu zostane v roku 2023 "patová".

Ukrajina spustila v zime veľkú náborovú akciu. Odvtedy sa po celej krajine objavili plagáty vyzývajúce ľudí, aby sa pridali k ozbrojeným silám, policajným jednotkám a územným brigádam. Pod ministerstvom vnútra sa vytvára niekoľko nových jednotiek na použitie v útočných operáciách. Vláda očakáva, že ukrajinskú armádu doplní okolo 40-tisíc vojakov.

Úradníci sa však obávajú, že to nebude stačiť. Vláda tiež pripravuje nových vojakov a začiatkom tohto mesiaca schválila pravidlá, ktoré umožňujú náborovým centrám posielať povolávacie rozkazy kdekoľvek v krajine. 

Predtým ich mohli dostať iba muži vo veku od 18 do 60 rokov na ich zaregistrovaných adresách, ale ich vystopovanie sa ukázalo ako zložité z dôvodu rozsiahlej vnútornej migrácie v dôsledku vojny.

Kyjev sa obáva, že protiofenzíva, ktorá zlyhá alebo nezíska späť veľkú časť ukrajinského územia, by mohla viesť západných priaznivcov k tomu, aby zatlačili Ukrajinu na začatie rokovaní s Moskvou. Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Sybiha pre FT povedal, že nie je priestor na chyby. "Teraz sme v rozhodujúcom momente," povedal. "Musíme ukázať úspechy."

Ruská armáda na Ukrajine čelila v posledných mesiacoch ťažkým výzvam. Útočná operácia spustená v januári do značnej miery zlyhala. Ruským jednotkám sa podarilo dobyť iba niekoľko štvorcových kilometrov územia v Bachmute, ale nie ho úplne ovládať. Boje Moskvy podčiarkuje zachytený telefonát ruského vojaka jeho matke domov z 18. marca, ktorý FT poskytla ukrajinská spravodajská služba.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok