Kremeľ tvrdí, že privíta akýkoľvek pokus o ukončenie konfliktu. Kľúčové sú však podmienky Moskvy

ta3 tasr
27.4.2023 16:14

Kremeľ privíta každý pokus o ukončenie ukrajinského konfliktu podľa podmienok Moskvy. Ruské vedenie to uviedlo vo štvrtok, deň po prvom telefonáte prezidentov Číny a Ukrajiny od začiatku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusko zvažuje, že Iránu pošle stíhačky, tvrdia USA. Má ísť o vojenskú spoluprácu
TASR/AP

"Sme pripravení privítať čokoľvek, čo môže urýchliť koniec konfliktu na Ukrajine a dosiahnutie cieľov Ruska," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Pokiaľ ide o samotnú komunikáciu, toto je výsostná záležitosť oboch uvedených krajín," dodal Peskov. Podľa neho v blízkej budúcnosti nie sú naplánované žiadne nové kontakty ruského prezidenta Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga.

Počas hodinového telefonického rozhovoru v stredu čínsky prezident údajne obhajoval mierové rokovania ako jediné východisko z vojny. Ubezpečoval Zelenského, že Čína je vo vojnovom konflikte na Ukrajine neutrálna a zasadzuje sa za mier. Zelenskyj zasa informoval, že s čínskym lídrom absolvoval "dlhý a zmysluplný" telefonický rozhovor, a po ňom vymenoval nového veľvyslanca v Číne Pavla Riabikina.

Si Ťin-pching sa v marci v Moskve stretol s Vladimorom Putinom a obaja prezidenti sa dohodli na prehĺbení svojho partnerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok