Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu

ta3/dp
29.4.2023 06:00

Kyjev čelí rozhodujúcej chvíli vo vojne. Redakcia denníka Financial Times navštívila výcvikové stredisko ukrajinských jednotiek v blízkosti frontovej línie. Pozrela sa na to, ako sa pripravujú na chystanú protiofenzívu.

Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu
TASR/AP

Vojak Jegor hovorí v telefonáte svojej matke v Archangeľsku, meste na ďalekom severozápade Ruska, že jeho spolubojovníci v Bachmute a okolí utrpeli veľké straty a nažive zostalo len niekoľko mužov z jeho brigády. 

Hovorí, že ruské jednotky trpia nedostatkom munície a sú nútení vykonávať riskantné útočné operácie bez náležitej delostreleckej podpory, čo vedie k veľkým stratám, a tiež, že nie sú zaplatení načas. 

Novo zmobilizovaní ruskí vojaci prichádzajú na front nevycvičení, vystrašení a "utekajú", keď sa na nich strieľa, dodal. Zo zlyhania na bojisku obviňuje prezidenta Vladimira Putina a najvyšších ruských veliteľov. "Starajú sa iba o svoje pohodlie, nič iné ich nezaujíma," hovorí Jegor. FT nemohol nezávisle autentifikovať hovor.

Rusi sa pokúšajú zmocniť sa väčšieho ukrajinského územia. V kontrolovaných oblastiach zároveň vytvárajú zákopy a nové obranné pozície. Satelitné snímky ukázali novo vykopané, kilometre dlhé priekopy a protitankové prekážky v Záporožskej a Chersonskej oblasti, ale aj na Kryme. Zameranie Moskvy na tieto oblasti je jasné. Očakáva sa, že Kyjev spustí svoju protiofenzívu niekde v blízkosti plochého, široko otvoreného terénu.

Ukrajina chce získať Melitopol

Ukrajina sa chce posunúť na juh a získať späť strategické mesto Melitopol, logistické centrum pre ruské sily s predvojnovou populáciou približne 150-tisíc ľudí, ktoré slúži ako kľúčová časť pozemného mosta spájajúceho Rusko s okupovaným Krymom. Oslobodenie mesta by podkopalo schopnosť Moskvy posilniť svoju armádu a zasadiť ponižujúci úder Kremľu. Rozdelilo by to tiež územie pod kontrolou Ruska na dve časti.

108. brigáda rozmiestnila po poli celý rad zbraní, vrátane dela SPG, protilietadlového dvojhlavňového automatického kanónu, amerického guľometu Browning a rôznych mínometov a granátometov. Vojaci sa striedali na zbraniach, zatiaľ čo na korekciu ich paľby bol použitý dron. V priebehu dvoch hodín sa im podarilo zničiť všetky ciele.

Na teritoriálne jednotky dohliadajú ozbrojené sily Ukrajiny. V Bachmute už mesiace bojujú vojaci kyjevských síl územnej obrany po boku elitných jednotiek.

Kojot, vojak vo veku 50 rokov, ktorý počas bojov na východnej Ukrajine prešiel cez dve nášľapné míny a prežil s ľahkými zraneniami, odmietol príkazy lekárov a predčasne opustil nemocnicu, aby sa vrátil na bojisko. "Potrebujeme každého muža," povedal.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok