Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu

ta3/dp
29.4.2023 06:00

Kyjev čelí rozhodujúcej chvíli vo vojne. Redakcia denníka Financial Times navštívila výcvikové stredisko ukrajinských jednotiek v blízkosti frontovej línie. Pozrela sa na to, ako sa pripravujú na chystanú protiofenzívu.

Blíži sa rozhodujúca chvíľa vo vojne. Ukrajinskí vojaci sa pripravujú na protiofenzívu
TASR/AP

Ukrajinskí pešiaci vyrazili cez pole, zdvihli svoje zbrane a vypustili salvu. "Pohyb! Pohyb! Hýb sa!" prišiel rozkaz. Ukrajinský vojak, zahalený clonou z dymového granátu, zdvihol raketomet a vystrelil na cieľ vzdialený 50 metrov – minul. Tréner skupiny im nariadil, aby znova spustili cvičenie, píše Financial Times.

Pred niečo vyše rokom tvorili väčšinu týchto vojakov obyčajní civilisti. Potom Rusko vo februári 2022 spustilo svoju brutálnu inváziu na Ukrajinu a oni sa dobrovoľne prihlásili do boja a stali sa vojakmi Dnepropetrovskej 108. samostatnej brigády územnej obrany. 

Bývalí právnici, tlmočníci, programátori a dôchodcovia vo veku od 20 do 60 rokov sú teraz súčasťou veľkého úsilia Ukrajiny vycvičiť menej skúsených a úplne nových vojakov na očakávanú protiofenzívu proti ruským okupačným silám.

"Priemerná bojová skúsenosť chlapov v tejto brigáde je sedem až desať mesiacov," povedal pre FT Roman, tlačový referent brigády, ktorý ako ostatní vojaci uviedol iba krstné meno alebo volací znak v súlade s ukrajinským vojenským protokolom. "Niektorí z nich videli skutočný front, ale mnohí nie. Všetci musia byť pripravení na ťažký boj, ktorý ich čaká."

Po 14 mesiacoch totálnej vojny, dobývania a bránenia sa, niekoľkomesačných bitiek vo východných mestách Bachmut a Avdijivka, je ukrajinská armáda vyčerpaná. Stratila veľkú časť svojich skúsených vojakov, ktorí tvorili najefektívnejšie jednotky. 

Bachmut je synonymom pekla

Niekoľko dní pred výcvikom Oleksij, vojak brigády teritoriálnej obrany v Kyjeve, ktorý bol pred inváziou lingvista a učiteľ, pre Financial Times povedal, že z jeho jednotky pozostávajúcej z 21 vojakov iba traja vrátane neho neboli zranení, resp. zabití po jedinom dni v Bachmute. "Bolo to skutočné peklo. Ako prvá alebo druhá svetová vojna,“ povedal Oleksij. "Ostreľovali nás mínomety, tanky a lietadlá, zatiaľ čo drony na nás zhadzovali bomby."

"Musel som evakuovať ťažko zraneného chlapa a mŕtve telo zo zákopov. Všetko sa to stalo v priebehu 24 hodín," povedal. Ukrajina aj Rusko uchovávajú svoje oficiálne údaje o obetiach ako štátne tajomstvá. USA však odhadujú straty na Ukrajine na približne 100-tisíc, možno až 120-tisíc, vrátane 16-tisíc až 17 500 vojakov zabitých v akcii. 

Washington odhaduje, že celkové straty Ruska od jeho rozsiahlej invázie vo februári 2022 dosahujú približne 200-tisíc, vrátane 35 500 až 43 500 zabitých vojakov. Bojová pripravenosť ukrajinskej armády je životne dôležitá, ak má dosiahnuť svoje ciele a rozdrviť ruské sily na bojisku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok