Odkiaľ na Slovensko prúdia drogy: Sme považovaní skôr za tranzitnú krajinu, nie producenta drog

ta3/ Denis Dufala
7.6.2023 15:10

Drogové zásahy na Slovensku odhaľujú špičky ľadovcov kriminálneho podsvetia skrytého pod hladinou. Drogy však na Slovensko prúdia neustále. Našu krajinu využívajú pašeráci skôr na tranzit a problémom sa čoraz viac stávajú drogy aj organizovaný zločin. Semená marihuany na predaj sme si na internete vyhľadali za pár sekúnd.

Na konferencii Interpolu v Macedónsku povedal prezident medzinárodnej polície Ahmer Naser al-Raisi, že organizovaný zločin je najväčšou starosťou nie len pre jednotlivé regióny, ale má aj destabilizačný účinok na celý svet. Často je drogová kriminalita previazaná s inými nelegálnymi obchodmi, a teda ide o organizované zločinecké skupiny, ktoré sa zameriavajú aj na predaj drog u nás.

Tento rok vykonal Interpol najväčšiu operáciu týkajúcu sa pašovania strelných zbraní, počas ktorej bolo v Strednej a Južnej Amerike zatknutých viac ako 14-tisíc podozrivých a rovnako pri tejto akcii zachytili nelegálne narkotiká v hodnote takmer 6 miliárd eur – je vysoko pravdepodobné, že časť týchto drog i zbraní by si našli svoju cestu aj na územie Európy.

Drogová cesta

Na naše územie prichádzajú drogy z viacerých smerov. "Môžem konkrétnejšie spomenúť napríklad USA, Kanadu, Južnú Ameriku a podobne. Zásielky s obsahom omamných látok sú však zasielané do Európskej únie, ale takisto aj v rámci EÚ medzi okolitými štátmi vzhľadom na voľný pohyb v rámci Schengenského priestoru," pre ta3 tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská. Od začiatku roku 2023 Kriminálny úrad Finančnej správy vykonal niekoľko úspešných protidrogových razií, čím sa kriminalistom podarilo rozložiť skupiny páchateľov, ktorí sa podieľali na tomto nelegálnom biznise.

Bratislava je v blízkosti hraníc s Rakúskom, Maďarskom aj Českom, čo uľahčuje drogovým barónom dovoz, distribúciu a dostupnosť rôznych látok a drog zo zahraničia. Dlhodobým problémom hlavného mesta je najmä obytný komplex v mestskej časti Vrakuňa na Stavbárskej ulici známy tiež ako Pentagon. Na týchto miestach sa zbiehajú distribútori a konzumenti metamfetamínu a heroínu. Zatknutými osobami páchateľov v Pentagone boli v minulosti napríklad aj občania Srbska a Rakúska.

Za posledných päť rokov vníma Európa zvýšenú činnosť v pašovaní a tiež spotrebe drog. Európa je podľa generálneho tajomníka Interpolu Jürgena Stocka jedným z hlavných tranzitných aj cieľových trhov.

Kontroly na hraniciach sú podľa daniarov zamerané na dodržiavanie colných predpisov, ako aj na dodržiavanie platných obmedzení. Systém kontrol na hraniciach je nastavený tak, aby bol tok tovaru na naše územie a von z neho plynulý a zároveň boli zachované efektívne kontroly.

To má byť zabezpečené využívaním moderných technológií, ako aj vycvičenými psami. Kontroly na hraniciach sú však vykonávané náhodne, ale i na základe analytickej činnosti colníkov a tipov od vieruhodných zdrojov. Ďalej tiež kontrolujú na základe spoluprác s inými zložkami, či už ide o vnútroštátne orgány alebo zahraničné zložky, ktoré spolupracujú pri odhaľovaní kriminalnej činnosti. "Z taktických dôvodov tieto procesy nebudeme bližšie špecifikovať," tvrdí Rybanská.

Otázkou bolo tiež, či pri zvýšenom počte prechodov na územie Slovenska z Ukrajiny v dôsledku vojnového konfliktu nemohli využívať pašeráci drog a iných nelegálnych tovarov túto mimoriadnu situáciu na ich úspešné prevozy. Daniari reagovali, že nezaznamenali nič neobvyklé v súvislosti s pašovaním drog z Ukrajiny smerom na územie Slovenska alebo EÚ. "Nakoľko ukrajinská hranica podlieha vysokému stupňu stráženia a kontrol, je na nej vysoké riziko odhalenia pre pašerácke skupiny," dopĺňa Rybanská. Podľa hovorkyne policajného zboru Denisy Bárdyovej však v rokoch 2021 a 2022 odhalili prípady pašovania drog z Ukrajiny.  

Pred vojnou však priechod nebol natoľko sledovaný ako v súčasnosti a pašerácke skupiny si aj tak našli cestu. Problémom regiónu na východnom Slovensku bola aj hranica s Ukrajinou. Čo sa týka drogovej trestnej činnosti boli policajtmi v roku 2021 evidované informácie, ako aj prípady dovozu metamfetamínu a iných látok. Zachytený bol aj pokusu o vývoz metamfetamínu na Ukrajinu.

Za rok 2021 eviduje Národná kriminálna agentúra (pozn. red. NAKA) minimálne jeden pokus o prevoz nelegálnej drogy na územie Slovenska spoza východných hraníc. Zo správy protidrogovej centrály vyplýva, že Ukrajinec sa pokúsil cez hranicu vo Vyšnom Nemeckom z Ukrajiny v smere na naše územie previezť hašiš na nákladnom vozidle so slovenskými značkami. Michalovskí colníci odhalili skenovacím zariadením podozrivé miesto v prednej časti návesu, kde našli viac ako 33 kilogramov drogy. 

Ďalšie prípady ukazujú smerom na sever k Česku. Marihuanu od našich najbližších susedov dovážali prevažne študenti, čomu však čiastočne bránilo dištančné vzdelávanie počas pandémie koronavírusu. Spravodajstvo zistilo, že študentov v týchto časoch nahradili pendleri, ľudia pracujúci v Česku s pobytom na Slovensku. 

Zapletení do pašeráctva boli i vodiči nákladnej dopravy. Dovoz drog z Česka sa však netýkal len marihuany, ale i iných omamných látok, tak kriminalisti konštatujú pokračujúce zneužívanie kuriérskych služieb na prevoz nelegálnych tovarov. Predpokladom je tiež, že pašeráci prekračujú hranice aj mimo oficiálnych prechodov, ktoré nie sú príliš kontrolované.

Marihuana na internete

Semená marihuany sa predávajú aj online. Jednoduchým spôsobom sa k ním dá dostať cez webové stránky zamerané na predaj a pestovanie tejto rastliny. Slovenské, ale i české e-shopy ponúkajú rôzne druhy semienok marihuany od piatich eur za semiačko.

Jeden z majiteľov stránky na predaj semienok je zapísaný v databázach sprostredkovateľa domén websupport, ktorého majiteľom bol aj Michal Truban. Jednu z webstránok na predaj marihuanových semienok vlastní lekárska firma Medeore, ktorej vlastníčkou je všeobecná lekárka.

So slovenskou doménou predáva tiež česká spoločnosť JKS Seeds. Jedna zo slovenských stránok sa pýši svojou diskrétnou dodávkou do celého sveta. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje túto stránku je zapísaná v britských databázach s adresou neďaleko Londýna. Jej majiteľ je však anonymozovaný so schránkou v Shefielde. V prípade, že by užívatelia nakupovali pomocou bitcoinu, dostanú zľavu 10 percent. Táto webová stránka je už nápadne podobná tým dark-webovým.

Z lekárne k vareniu

Metamfetamín sa na Slovensko pašuje z Česka (pozn. red. najviac z Prahy, Ústí nad Labem, Ostravy, Českého Tešína), ale i zo Srbska a iných krajín EÚ. Na výrobu väčších objemov potrebovali variči čistý efedrín. Ten sa vo forme tabliet dovážal z Poľska, Srbska a iných Balkánskych krajín (pozn. red. skupiny z Balkánu obchodujú na Slovensku aj s marihuanou a kokaínom). Lieky s týmto obsahom by podľa prezidenta lekárnickej komory Ondreja Sukeľa, mali podliehať sťaženejšiemu prístupu k liečivám s obsahom efedrínu, spoločne s vyššou úrovňou evidencie.

Signály dodávok poukazujú aj na dovoz potrebnej prísady do metamfetamínu z Číny a iných ázijských krajín. Bratislavskí colníci zachytili dodávku 12 balení efedrínu z Bulharska. Podobne sa metamfetamín pašoval z Česka študentmi vysokých škôl, ktorých ako pri marihuane vystriedali pendleri a ďalší vodiči. Je možné domnievať sa, že do prevozu drog sú študenti zapletení opäť po tom, čo sa obnovilo prezenčné vzdelávanie a hranice sa oslobodili od lockdownov.

"Keďže je Slovensko súčasťou schengenského priestoru, na drogovej scéne je dostupný kokaín a metamfetamín pašovaný z prístavov v Beneluxe, Nemecku, Španielsku a podobne. Taktiež boli odhalené prípady pašovania drog z Maďarska, Ukrajiny a Rumunska," vysvetľuje hovorkyňa policajného zboru Denisa Bárdyová.

Za hranicami sa čoraz častejšie vyskytujú prípady pašovania syntetických kanabinoidov (pozn. red. CBD) napúšťaním papiera látkou CBD. Ide napríklad o listy, blahoželania, fotografie, krížovky a podobne. Kanabinoidy sa užívajú fajčením zväčša s tabakom, alebo spracovávajú pomocou e-cigariet.

Voľnodostupné lieky, ktoré sa využívajú na výrobu drog, sú odberané z lekární, pričom má NAKA podozrenie, že lekárnici vo väčšine prípadoch vedia, na čo zákazník liek použije. Ondrej Sukeľ upozorňuje, že pacient má právo na výdaj lieku kedykoľvek a farmaceut má limitáciu danú iba "liečebným cyklom", pričom zákazníkom nikto nebráni navštíviť v priebehu jedného dňa viacero lekární, a v každej si opakovane kupovať lieky. Podľa Sukeľa tak nie je možné obviniť farmaceutov z účasti na tomto druhu trestnej činnosti.

Dodáva, že pokiaľ je zákon nastavený tak, že pacient má právo na výdaj lieku kedykoľvek a farmaceut má limitáciu danú iba "liečebným cyklom", pričom zákazníkom nikto nebráni navštíviť v priebehu jedného dňa viacero lekární, a v každej si opakovane kupovať lieky. Podľa Sukeľa tak nie je možné obviniť farmaceutov z účasti na tomto druhu trestnej činnosti.

V oblastiach stredného a severného Slovenska sa medzi užívateľmi nie tak dávno rozmohla nová látka NEH (pozn. red. N-etylhexedron), ktorá je lacnejšou variantou marihuany. V roku 2021 odhalila NAKA laboratórium v obci Okoč. Ďalšie informácie viedli k zisteniam o spolupráci so skupinami z Poľska – drogu pašovali do poľského okolia mesta Wroclaw.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok