Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať

ta3/Alžbeta Múcsková
18.11.2022 00:00

Je jednou z najpopulárnejších drog na svete. Kým na Slovensku za ňu ľudia môžu putovať za mreže, v mnohých krajinách je dávno povolená. Najnovšie k nim pribudli po referendách dva americké štáty. Aký je rozdiel medzi THC a CBD, a aké riziko predstavuje kontaminovaná marihuana?

Marihuana vyvoláva v slovenskom parlamente nezhody. V Česku už pomýšľajú, kde ju predávať
Profimedia

Marihuana a Piráti

Diskusia o legalizácii marihuany zosilnela nedávno u našich západných susedov. Česká vládna strana Piráti uverejnila štúdiu, podľa ktorej by trh s marihuanou mohol do verejných rozpočtov priniesť až 1,8 miliardy korún, uvádza server seznamzpravy.cz.

Konope, z ktorého sa usušením získava psychotropná marihuana, sa má predávať v špecializovaných obchodoch, ktoré by mali zatvárať najneskôr o 22.00 večer a nesmú stáť bližšie ako 250 metrov od reštaurácií a barov. Nesmú tiež stáť blízko škôl. Do obchodu budú mať zákaz vstupu osoby mladšie ako 18 rokov a stopku budú mať i cudzinci, aby legalizácia nepodporovala drogovú turistiku. Každý zákazník sa bude musieť registrovať a bude si môcť kúpiť maximálne 100 g sušeného konope mesačne.

Podľa informácií servera idnes.cz chce český národný protidrogový koordinátor Jindřich Voboŕil chce v marci dostať tákon o prísne regulovanom trhu s marihuanou do Snemovny, inak odstúpi.

Marihuanu plánuje legalizovať aj Nemecko. Ak by tento návrh z rúk nemeckého ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha prešiel, Nemecko by sa stalo po Malte druhou európskou krajinou, ktorá túto rastlinu či drogu povolila. S marihuanou sa však ľuďom najčastejšie spája Holandsko. V tejto krajine je síce predaj tejto drogy dovolený, avšak iba v na to vyhradených "coffeeshopoch", ktoré musia mať licenciu od mesta. 

Ako je to na Slovensku

Na Slovensku je marihuana stále považovaná za drogu a jej prechovávanie je trestným činom. A to napriek tomu, že v decembri 2020 OSN vyradila konope siate zo zoznamu najnebezpečnejších narkotík. 

Jedným z najznámejších prípadov držania drogy na Slovensku je odsúdenie Roberta Džunka, u ktorého našla polícia 7,76 gramu marihuany a 0,47 gramu hašiša. Za mrežami mal byť viac ako 12 rokov. Prezidentka Zuzana Čaputová mu však odpustila zvyšok trestu po tom, ako bol vo väzbe viac ako tri a pol roka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok