Odkiaľ na Slovensko prúdia drogy: Sme považovaní skôr za tranzitnú krajinu, nie producenta drog

ta3/ Denis Dufala
7.6.2023 15:10

Drogové zásahy na Slovensku odhaľujú špičky ľadovcov kriminálneho podsvetia skrytého pod hladinou. Drogy však na Slovensko prúdia neustále. Našu krajinu využívajú pašeráci skôr na tranzit a problémom sa čoraz viac stávajú drogy aj organizovaný zločin. Semená marihuany na predaj sme si na internete vyhľadali za pár sekúnd.

Odkiaľ na Slovensko prúdia drogy: Sme považovaní skôr za tranzitnú krajinu, nie producenta drog
Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj/ TASR/ Denis Dufala

Slovensko ako tranzit

Obchod s nelegálnymi tovarmi má viacero smerov. Daniari si myslia, že Slovensko je skôr tranzitnou krajinou, nie producentom drog a ich vývozu. 

Finančná správa musí spolupracovať s políciou najmä preto, aby mohli páchateľov nelegálnych činností stíhať. Pri odhaľovaní trestnej činnosti Kriminálny úrad Finančnej správy intenzívne spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na dokumentovaní závažnej drogovej činnosti. "Za zmienku stojí niekoľko našich úspešne zrealizovaných a medializovaných prípadov. Sú nimi prípady Kebab (pozn. red. dovážanie drog z USA pomocou pošty), Red, Ihla, Canapa, Vinco a podobne, kde bolo policajným vyšetrovateľom zadržaných a obvinených niekoľko osôb, ktoré sa v súčasnej dobe nachádzajú v ústave na výkon väzby," hovorí Rybanská.

Najčastejším prípadom nelegálneho tovaru, ktorý prúdi na Slovensko, sú cigarety, tabakové výrobky a falošné tovary v rozpore s autorským právom. Podľa daniarov sa nedá jednoznačne povedať, cez ktorý hraničný prechod prichádza najviac nelegálneho tovaru.

Ceny drog na Slovensku

Ministerstvo vnútra vedie aj tabuľku, v ktorej monitoruje ceny za jednotlivé drogy v slovenských regiónoch. Najlacnejšou drogou v Bratislavskom kraji je subotex/suboxon a zároveň mefedron. Jedna tableta stojí tri eurá. Suboxon sa využíva najmä pri liečbe závislosti od narkotík ako heroín a morfín u drogovo závislých, ktorí súhlasili s liečbou ich závislosti a je viazaný na predpis lekára.

Mefedron je známy tiež ako mef, dron a napríklad v Chorvátsku aj ako "mňau", podobne o ňom písali aj britské médiá. Je to droga, ktorá bola v prvej dekáde tohto storočia v EÚ zakázaná. Túto stimulačnú drogu je možné identifikovať ako tabletu ale i prášok. V Košiciach je to gram látky Herba, Fireboolu za 2,5 eura. 

Medzi najdrahšie drogy na čiernom trhu sa radí ketamín v Trnave a Nitre, ktorý stojí 180-250 eur za balenie. Gram kokaínu sa vo všetkých väčších mestách Slovenska pohybuje v rozmedzí cien od 80 do 150 eur. Najdrahší je v Žiline.

Najviac zmapované drogy sú konope (pozn. red. 5-15 eur/gram), pervitín (pozn. red. 30-100 eur/gram) a extáza (pozn. red. 5-15 eur/gram).

Prechádzali sme aj hláseniami prostredníctvom príspevkov na sociálnej sieti v podaní polície. Z nich sme zistili, že za uplynulé mesiace boli protidrogové akcie zamerané najmä na oblasti Bratislavy, Zvolena, Žiaru nad Hronom a ďalšie väčšie mestá. Zväčša šlo o drogy ako marihuana, metamfetamín, pervitín, extáza a kokaín.

Zo sledovaných prípadov vyčnieva dovoz drog z českej strany – väčšinou ide o marihuanu. Pri razii v druhej polovici mája Národná kriminálna agentúra iniciovala akciu pomenovanú Zubár, kde kriminalisti objavili okrem drog aj zbrane a zadržali skupinu desiatich osôb.

Akcia Kebab bola zameraná na obchodovanie s drogami v Bratislave, ktoré si páchateľ objednával poštou z USA – podobným bol aj nedávno medializovaný prípad 16-ročného Slováka, ktorý posielal tabletky extázy poštou do Veľkej Británie v hodnote viac ako 120-tisíc eur.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok