Európske krajiny evakuujú svojich občanov zo Sudánu, tisícka už krajinu opustila

ta3 čtk
24.4.2023 20:14

Z konfliktom sužovaného Sudánu pokračujú evakuácie tisícov cudzincov a diplomatov, ktoré umožnilo súčasné utlmenie ostrých bojov. Dvaja Česi evakuovaní Nemeckom v pondelok podľa českého ministerstva zahraničia už dorazili do Česka. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella bolo evakuovaných asi 1000 ľudí z krajín Európskej únie.

Rezort diplomacie v Sudáne eviduje jedného Slováka s dvojitým občianstvom
AP Photo/Marwan Ali

Niektoré evakuácie sa uskutočňujú letecky, ďalšie z prístavného mesta pri Červenom mori, ktoré leží asi 800 kilometrov od metropoly Chartúmu. K sudánskym brehom mieria francúzske a britské lode; len Británia má v africkej krajine podľa odhadov až 4000 svojich občanov. Úspešnú leteckú evakuáciu desiatok ľudí podľa agentúry Reuters potvrdili Japonsko a Južná Kórea.

"Obaja českí občania evakuovaní zo Sudánu na palube nemeckého špeciálu už šťastne dorazili do Česka," informovala na twitteri česká ambasáda v Berlíne. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí sú v Sudáne ešte stále štyria Česi.

Británia potvrdila vyslanie svojho námorníctva. Podľa informácií BBC pristál v prístavnom meste Port Sudán malý britský vojenský prieskumný tím, aby posúdil možnosti evakuácie britských občanov.

Francúzsko a Nemecko uviedli, že sa im zatiaľ podarilo zo Sudánu dostať približne 700 osôb. V Berlíne pristálo prvé nemecké evakuačné lietadlo zo Sudánu, kde medzi stovkou cestujúcich boli aj príslušníci ďalších krajín. V Sudáne zostáva zhruba 200 nemeckých občanov.

Do Červeného mora v súčasnosti podľa informácií Reuters mieri aj loď francúzskeho námorníctva. V pondelok popoludní francúzske ministerstvo zahraničia informovalo, že do odvolania zatvára veľvyslanectvo v Sudáne, ktorého agendu bude zatiaľ vykonávať z Paríža. Tiež Švajčiarsko v noci na pondelok informovalo, že uzavrelo ambasádu v sudánskom hlavnom meste. Česká republika nemá zastupiteľský úrad v Chartúme; kontaktným úradom je veľvyslanectvo v Káhire.

Taliansko odviezlo z Chartúmu 140 talianskych občanov a niekoľko ďalších cudzincov. Metropolu opustil aj taliansky veľvyslanec a personál ambasády. V evakuačnom lete organizovanom Madridom bolo 30 španielskych občanov a ďalších 70 ľudí okrem iného z Poľska, Portugalska, Mexika, Venezuely alebo zo Sudánu. Niektorí španielski občania sa ale rozhodli v krajine zostať či odísť po vlastnej osi. Zo Sudánu odcestovali aj dve skupiny gréckych občanov, vrátane dvoch ľudí, ktorí boli zranení počas bojov.

Turecko malo v Sudáne zhruba 1000 svojich občanov. Ankara pre nich zorganizovala tri evakuačné body v Chartúme av meste Vád Madaní. Evakuácia v severnej časti Chartúmu bola "odložená do ďalšieho oznámenia" kvôli výbuchu v blízkosti zhromaždiska.

Svojich občanov zo Sudánu dostali aj Čína, Dánsko, Libanon, či Švédsko, Holandsko a Maďarsko.

Spojené štáty a Británia evakuovali svoj diplomatický personál aj s rodinami už cez víkend. Washington neplánuje koordinovať evakuáciu ďalších Američanov, ale prisľúbil pomoc pri odchode z krajiny.

Soulu sa podarilo evakuovať 28 občanov Južnej Kórey spolu s bližšie neupresneným počtom Japoncov, uviedla agentúra Reuters. Úspešnú leteckú evakuáciu 45 svojich občanov na základňu v Džibutsku potvrdilo aj Japonsko.

Na 438 svojich občanov, prevažne študentov, z krajiny plánuje dostať aj Čad, ktorý so susedným Sudánom zdieľa tisíc kilometrov dlhú hranicu, ktorá je od začiatku bojov uzavretá. Začatie evakuácie potvrdila aj Juhoafrická republika, Džibutsko, Somálsko a Keňa. Tá ale na mieste necháva svojich diplomatov, aby mohli podporiť mierové rokovania, uviedol podľa agentúry Reuters kenský minister zahraničia.

Boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) trvajú už druhým týždňom. O život pri nich od 15. apríla prišlo najmenej 420 ľudí. Ohlásené prímerie bolo v africkej krajine opakovane porušené a odborníci poukazujú na horšiacu sa humanitárnu situáciu aj pokračujúci výpadok internetu.

Európska únia sa bude naďalej usilovať o politické riešenie konfliktu v Sudáne, a to napriek evakuáciám svojich občanov z tejto africkej krajiny. Pred začiatkom rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín to uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Evakuovaných zo Sudánu podľa neho doteraz bolo asi 1000 občanov z krajín EÚ.

"Musíme naďalej tlačiť na politické riešenie. Nemôžeme dopustiť, aby sa Sudán zrútil, pretože by to vyvolalo otrasy v celej Afrike," povedal Borrell. Dodal, že veľvyslanec EÚ je stále v Sudáne. "Kapitán je posledný, kto opúšťa loď. Je v Sudáne, ale už nie je v Chartúme," povedal Borrell.

Veľvyslanec Európskej únie v Sudáne, írsky diplomat Aidan O'Hara, bol krátko po vypuknutí bojov napadnutý vo svojej rezidencii v Chartúme. Borrell vtedy napadnutie ambasádora kritizoval ako hrubé porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a pripomenul, že ochrana diplomatických priestorov a personálu je zodpovednosťou sudánskych úradov.

V posledných dňoch do Južného Sudánu prišlo približne 10-tisíc ľudí, ktorí utiekli zo susedného Sudánu, kde armáda od polovice apríla bojuje s polovojenskou milíciou známou ako Jednotky rýchlej podpory (RSF). S odkazom na predstaviteľov juhosudánskeho okresu Renk v pondelok o utečencoch informuje agentúra Reuters.

Približne 6500 ľudí prekročilo hranice do Južného Sudánu v sobotu, zhruba 3000 ďalších prišlo v nedeľu a ďalší bežci do krajiny prichádzajú aj dnes, uviedol zástupca okresu Kak Padiet.

Armádny veliteľ v okrese Renk Dau Aturjong uviedol, že asi tri štvrtiny novo prichádzajúcich utečencov tvoria Juhosudánci, zatiaľ čo ostatní sú Sudánci, Eritrejci, Keňania, Uganďania a Somálci.

V Sudáne žije asi 800-tisíc utečencov z Južného Sudánu, ktorí z neho utiekli kvôli dlhoročným konfliktom. Južný Sudán získal nezávislosť na Sudáne v roku 2011.

"Pomoc novo prichádzajúcim poskytujú miestne úrady a miestni ľudia," povedal Aturjong agentúre Reuters. "Humanitárne organizácie doteraz neintervenovali," dodal.

Viac ako dva milióny ľudí sú tiež vnútorne vysídlené v Južnom Sudáne, kde si občianska vojna v rokoch 2013 až 2018 vyžiadala podľa odhadov 400-tisíc životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok