Guterres odsúdil skazu, ktorú spôsobila ruská invázia na Ukrajine

ta3 tasr
24.4.2023 18:24

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN odsúdil "skazu" spôsobenú ruskou inváziou na Ukrajinu. Zasadnutiu predsedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informuje agentúra AFP a britská spravodajská stanica Sky News.

OSN je šokovaná "blízkosťou" ruského útoku v Kyjeve počas návštevy Guterresa
TASR/AP

Šéf OSN za prítomnosti Lavrova povedal, že ruská invázia je porušením medzinárodného práva a "spôsobuje obrovské utrpenie" ukrajinskému ľudu. Podľa jeho slov je "napätie medzi svetovými mocnosťami na historickom maxime". "Naliehavo sú potrebné účinné reakcie," dodal. Šéf ruskej diplomacie vo svojom prejave obvinil USA a ich západných spojencov z "ničenia globalizácie" a nedodržiavania medzinárodného práva.

Lavrov uviedol, že svet sa dostal do nebezpečnejšej situácie ako počas studenej vojny. Dodal, že OSN "prežíva hlbokú krízu", ktorá je spôsobená konaním USA. Podľa jeho slov sa Washington snaží zničiť architektúru OSN.

Ruský minister zahraničných vecí predsedal schôdzi o "účinnom multilateralizme" prostredníctvom obrany princípov charty Organizácie Spojených národov, pripomína AFP. Rusko 1. apríla prevzalo rotujúce predsedníctvo v BR OSN a súčasné zasadnutie opísalo ako jednu z kľúčových udalostí svojho funkčného obdobia.

BR OSN tvorí 15 členov. Päť je stálych (Rusko, Čína, USA, Veľká Británia a Francúzsko) s právom veta, ktorým môže zablokovať akékoľvek rozhodnutie BR OSN. Zvyšných 10 nestálych členov volí Valné zhromaždenie OSN podľa jednotlivých svetových regiónov na funkčné obdobie dvoch rokov, pričom každý rok sa polovica nestálych členov vymení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok