Macron kritizoval výroky čínskeho veľvyslanca, ktorý spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín

ta3 tasr
24.4.2023 19:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok kritizoval vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Paríži, ktorý spochybnil nezávislosť postsovietskych republík. Informuje agentúra AFP.

Macron kritizoval výroky čínskeho veľvyslanca, ktorý spochybnil zvrchovanosť postsovietskych krajín
TASR/AP

"Myslím si, že diplomat by sa nemal vyjadrovať takýmto spôsobom," povedal Macron novinárom. Zároveň zdôraznil, že hranice krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR), sú "nedotknuteľné". Čínsky veľvyslanec Lu Ša-jie v piatok pre francúzsku televíziu reagoval na otázku, či je podľa neho Krym súčasťou Ukrajiny. Odpovedal, že historicky je Krym súčasťou Ruska a Ukrajine ho daroval bývalý líder Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.

Čínsky diplomat takisto povedal, že tieto bývalé republiky komunistického Sovietskeho zväzu "nemajú na základe medzinárodného práva štatút zvrchovaných krajín, pretože neexistuje medzinárodná zmluva potvrdzujúca ich postavenie ako nezávislých štátov".

Výroky čínskeho veľvyslanca odsúdili ako neprijateľné viaceré krajiny, ktoré v minulosti tvorili ZSSR, aj západné štáty a Európska únia. EÚ vyjadrila presvedčenie, že vyjadrenia diplomata neodrážajú oficiálny postoj Pekingu.

Hovorkyňa rezortu diplomacie v Pekingu Mao Ning v pondelok uviedla, že "Čína po rozpade Sovietskeho zväzu rešpektuje štatút suverénneho štátu tých republík, ktoré boli jeho súčasťou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok