Borrell: Dohoda o spoločných nákupoch munície pre Kyjev bude v najbližších dňoch

ta3 čtk
24.4.2023 19:58

Európska únia by sa mala v najbližších dňoch zhodnúť na podmienkach spoločných nákupov munície pre Ukrajinu, ktoré zatiaľ stále nedojednala. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín, ktoré dohodu neprinieslo, to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

EÚ zatiaľ nebude sťahovať rodiny diplomatov z Ukrajiny
TASR/AP

Niektorí ministri dávali najavo rozladenie z postupu, ktorý je podľa nich príliš pomalý. K väčšej rýchlosti vyzval kolegov aj ukrajinský minister Dmytro Kuleba. Český minister Ján Lipavský dúfa, že by prvé zmluvy na spoločné nákupy mohli byť uzavreté v máji.

EÚ sa v marci predbežne dohodla na pláne uvoľniť miliardu eur na spoločné nákupy delostreleckej munície, ktoré sa ukrajinskej armáde nedostáva pred očakávanou jarnou ofenzívou. Konečné schválenie však blokuje rozdielny pohľad na to, od akých výrobcov majú únijné krajiny muníciu nakupovať. Zatiaľ čo veľká väčšina krajín presadzuje v rámci urýchlenia dodávok uzatváranie zmlúv po celom svete, Francúzsko sa snaží do systému zapojiť výhradne európsky zbrojný priemysel.

"Som si istý, že v najbližších dňoch k dohode dospejeme," vyhlásil Borrell. EÚ podľa neho "nesedí a nečaká", ale robí všetko preto, aby naplnila sľub doručiť do budúceho marca Kyjevu milión kusov delostreleckej munície. V súčasnosti chystá naplnenie prvej časti plánu, ktorou je preplatenie inej miliardy eur členským krajinám, ktoré dodajú muníciu z vlastných skladov. Z tej už podľa Borrella požiadali štáty o preplatenie 600 miliónov eur, za ktoré dodali Ukrajine tisícku striel a zatiaľ iba zlomok sľúbeného počtu delostreleckých granátov.

Únijní činitelia pôvodne predpokladali, že prvé zmluvy na spoločné nákupy budú podpísané v máji. Zástupcovia niektorých vlád najmä z východnej časti EÚ pred pondelkovým rokovaním hovorili o urýchlení tohto plánu, ktorý napríklad litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis chcel na schválenie dotiahnuť práve na dnešnom stretnutí. To sa však nestalo a dohodu budú dolaďovať únijní diplomati.

"Myslím si, že nie je času nazvyš. Každý deň, každý týždeň sa v tejto veci počíta," povedal novinárom po rokovaní český minister zahraničia Jan Lipavský, podľa ktorého by bol prínosnejší variant so širšou ponukou pre nákupy munície. Dodal, že by si prial vidieť prvé uzavreté zmluvy v spomínanom májovom termíne, netrúfa si však odhadovať, či sa to podarí stihnúť.

Na urýchlenie postupu v pondelok svojich kolegov na diaľku vyzval ukrajinský minister zahraničia Kuleba, podľa ktorého by mali k rozhodnutiu dospieť najrýchlejšie, ako to bude možné.

"Nie sú žiadne skratky k mieru, kým nebude ruská armáda porazená. Príde čas na biele diplomatické rukavičky. Ale najskôr musíme dodať dostatok granátov do unavených a umazaných rúk našich delostrelcov," napísal minister po rokovaní na twitteri.

Ministri sa bavili aj o pomoci ďalším dvom postsovietskym republikám ohrozovaným ruskou rozpínavosťou, Moldavsku a Gruzínsku. Schválili vyslanie civilnej misie EÚ do Moldavska, ktoré majú experti Únie lepšie pripraviť na možné hybridné a kybernetické hrozby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok