V USA zatkli mladého muža, ktorý je podozrivý zo zverejnenia utajovaných dokumentov

ta3 ČTK
14.4.2023 12:43

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vo štvrtok v súvislosti s únikom utajovaných amerických dokumentov, ktoré odhaľujú citlivé informácie spojené s vojnou Ruska na Ukrajine, zatkol Jacka Teixeira, ktorý je zamestnancom leteckej zložky národnej gardy, uviedol americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Teixeira je podľa denníka The New York Times (NYT) 21-ročným členom leteckej zložky národnej gardy štátu Massachusetts a viedol chatovaciu skupinu, ktorá pod názvom Thug Shaker Central združovala asi 20 až 30 mladých milovníkov zbraní a videohier, ktorí medzi sebou zdieľali aj rasistické mémy. Hovorkyňa FBI potvrdila, že zatknutý bol v Massachusetts a že jej agenti na mieste naďalej pracujú.

"Agenti FBI dnes popoludní Teixeiru zadržali bez toho, aby došlo k nejakému incidentu," uviedol Garland v krátkom vyhlásení na ministerstve spravodlivosti. Zatknutie bolo podľa Garlanda vykonané v súvislosti s vyšetrovaním "údajného neoprávneného vynášania, uchovávania a odovzdávania utajovaných informácií o národnej obrane". Pred súd v Massachusetts má byť podozrivý predvedený v piatok.

Garlandov opis podľa NYT naznačuje, že Teixeira bude čeliť obvineniam podľa zákona o špionáži. Ten postihuje neoprávnené odoberanie, uchovávanie a odovzdávanie dôverne uchovávaných dokumentov súvisiacich s národnou obranou, ktoré by mohli byť použité na poškodenie Spojených štátov alebo pomôcť zahraničnému nepriateľovi. Neoprávnené nakladanie s každým jednotlivým dokumentom by prinieslo samostatné obvinenie, ktoré by sa v prípade odsúdenia spájalo až s desaťročným trestom odňatia slobody.

Hovorca Pentagónu Pat Ryder vo štvrtok označil zverejnenie utajovaných dokumentov za "úmyselný a zločinný čin", otázky týkajúce sa vyšetrovania podľa neho podliehajú ministerstvu spravodlivosti. Hovorca hovoril krátko predtým, ako médiá informovali o zatknutí podozrivého.

Stovky stránok vládnych materiálov sa začali ku koncu minulého roka objavovať na komunikačnej platforme Discord. WP uvádza, že obsah dokumentov bol niekoľko mesiacov vypúšťaný do uzavretej skupiny na discorde, ktorú v roku 2020 utvorilo niečo cez 20 mužov a mladých chlapcov, ktoré spája "láska k zbraniam, vojenskému vybaveniu a Bohu". Za únikom údajne stojí jeden z lídrov skupiny, ktorému sa hovorí OG, čo je skratka pre Original Gangster (slangovo výnimočná a rešpektovaná osoba).

Podľa jedného z mladších členov "malého klanu" OG naznačil, že si utajované dokumenty odniesol z práce na vojenskej základni. Najskôr obsah dokumentov prepisoval do textových správ, neskôr začal zdieľať ich fotografie. To potvrdil ďalší člen skupiny, ktorý príspevky od OG tiež sledoval a tiež o dianí prehovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Oba zdroje uviedli, že poznajú meno pôvodcu úniku aj štát, kde žije a pracuje, ale odmietli informácie poskytnúť.

Informácie, že únik citlivých informácií o vojne na Ukrajine mohol začať na discorde, sa v médiách objavuje už niekoľko dní. Discord je sociálna sieť, ktorá funguje približne osem rokov a je obľúbená u mladých fanúšikov videohier. Užívatelia na nej zakladajú uzavreté či verejné „servery“, ktoré slúžia k textovej komunikácii aj skupinovým hovorom.

WP pri tvorbe článku dostal k dispozícii záznamy o komunikácii na discorde, nahrávku mužského hlasu, ktorý dva zdroje pripisujú mužovi označovanému ako OG, a tiež zhruba 300 fotografií tajných dokumentov, "z ktorých väčšina nebola zverejnená". Podľa jedného zo zdrojov, ktorý nie je plnoletý, chcel OG svojich internetových priateľov "držať v obraze" a opakovane s nimi hovoril o svetových udalostiach a vládnych operáciách. "Je to šikovný človek. Vedel, čo robí, keď tie dokumenty zdieľal," povedal zdroj WP, ktorý bol s OG v kontakte ešte pred založením danej skupiny na discorde. OG podľa neho nepracuje pre žiadny cudzí štát, ale vyjadroval hlbokú nedôveru voči americkej vláde a bezpečnostným zložkám.

Na konci februára začal jeho informácie iný člen skupiny nahrávať na iný discordový server, načo sa fotografie tajných dokumentov začali šíriť ďalej, píše WP. Podľa informácií denníka mala pôvodná skupina aj zahraničných členov, vrátane Rusov a Ukrajincov. OG do nej počas marca prestal materiály pridávať a keď sa na začiatku apríla dostali do tradičných médií, bol podľa svojho maloletého priateľa veľmi rozrušený, pretože tajné dokumenty chcel poskytnúť iba svojim kamarátom.

Médiá únik považujú za najzávažnejší podobný prípad v USA za niekoľko rokov. Dokumenty obsahujú citlivé informácie o vojne na Ukrajine, ale napríklad aj o vzťahu k Číne alebo o špehovaní v iných krajinách, ako je Rusko. Niektoré hlásenia sa pritom zdajú byť staré len zhruba 40 dní, avšak činitelia rôznych štátov uvádzajú, že časť zverejnených snímok bola sfalšovaná. "Prebieha vyšetrovanie," komentoval situáciu americký prezident Joe Biden počas návštevy Írska. "Spravodajcovia a ministerstvo spravodlivosti. A sú čím ďalej bližšie," pokračoval Biden. Dodal, že obsah úniku ho neznepokojuje, pretože nezahŕňa "nič súčasné", čo by mohlo mať významné dopady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok