Čo nám tečie z kohútikov? Pozreli sme sa na látky v podzemných vodách v Bratislave

ta3/ Denis Dufala
5.5.2023 09:30

Pozreli sme sa na zdroje podzemnej vody, ktorá po úpravách tečie do kohútikov domácností v hlavnom meste. Merania podzemnej vody zistili výskyt škodlivých látok v červených číslach. Problém sa ukazuje aj vo vodovodných potrubiach.

Čo nám tečie z kohútikov? Pozreli sme sa na látky v podzemných vodách v Bratislave
ČTK - TASR

Redakcia ta3 si príležitosti Dňa Zeme pripravila trojdielny seriál o stave podzemných vôd. Pozreli sme sa na hodnoty ukazovateľov a kvalitu vôd na východnom, strednom a západnom Slovensku. Prvé dva zo série článkov si môžete prečítať nižšie.

Ako je na tom Bratislava?

Dáta o kvalite vody sme čerpali z monitorovacích správ SHMÚ, ktoré sú dostupné od roku 2017 do najnovších meraní v roku 2021. Väčšina vrtov a prameňov mali zvýšené hodnoty nežiaducich prvkov od roku 2017 až do posledného merania. Naopak niektoré zvýšené hodnoty ukazovateľov sa v minulosti neobjavovali a tak bolo vidieť skokovitý nárast z posledného merania.

Po medializácii znečistenia rieky Slaná a kontaminovaných banských vrtoch na Zemplíne je dôležité monitorovať aj kvalitu podzemných vôd, ktoré majoritným zdrojom pitnej vody u nás.

Voda z kohútikov je v moderných spoločnostiach samozrejmosťou, nie je to nič pre "horných 10-tisíc". Každý má mať slobodný prístup k vode, ktorá nie je zdraviu škodlivá. Hodnoty podzemných vôd, ktoré sme sledovali, však neboli v každom prípade a na každom mieste bezchybné. Vodovodné potrubia môžu byť miestom kontaminácie a čistenie vody nemusí byť stopercentné.

Na Slovensku tečie z kohútikov voda, ktorá vo viac ako 80 % pochádza z podzemných zdrojov a preto nevyžaduje ďalšie väčšie úpravy. Pre porovnanie, v Česku pochádza voda z kohútikov primárne z povrchových vôd, ktoré vyžadujú ďalší postup filtrácie, aby bola nezávadná.

"Na Slovensku pochádza až 85 percent vody z vodovodu najčastejšie z podzemných zdrojov vody, ktoré sú v dobrej kvalite a často pitnú vodu nie je nutné upravovať. Voda, ktorá je distribuovaná do domácností, musí v zmysle platnej legislatívy spĺňať príslušné a prísne parametre a limity," vysvetlil europoslanec a ekológ Michal Wiezik.

Pitná voda má ukotvenie aj v zákone. "Pitná voda je zdravotne bezpečná, ak neobsahuje žiadne mikroorganizmy, parazity a ani látky, ktoré v určitých množstvách alebo koncentráciách predstavujú riziko ohrozenia zdravia ľudí akútnym, chronickým alebo oneskoreným pôsobením a ktorej vlastnosti vnímateľné zmyslami nezabraňujú jej požívaniu." Voda má spĺňať aj limity ukazovateľov kvality pitnej vody podľa vyhlášky - tá limituje látky, ktoré sa môžu vo vode vyskytovať. Ich obsah nad limitom už v poriadku nie je.

  • Bratislava je napojená na 22 monitorovaných vrtov a dva pramene v povodí Váhu, Moravy a Dunaja. 

Vodný vrt v centre Bratislavy má dlhodobo zvýšené hodnoty dusičnanov vo vode takmer o násobok limitu vyhlášky z dielne ministerstva zdravotníctva. V podzemnej vode Dunaja sa za rok 2020 a 2021 zvýšil aj desetylatrazin.

Objekt

Ukazovateľ

Limit

Namerané

Bratislava (402290)


Dusičnany

50 mg/l

89,3 mg/l

Desetylatrazin

0,1 ug/l

0,18 ug/l

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok