Tečie na východe z kohútikov bezpečná voda? Rizikové môžu byť aj banské vrty

ta3/ Denis Dufala
21.4.2023 00:00

Pozreli sme sa na zdroje podzemnej vody, ktorá po úpravách tečie do kohútikov domácností. Merania podzemnej vody ukázali výskyt škodlivých látok v červených číslach. Problematické sa zdajú aj vodovodné potrubia. Rieka Slaná i banské vrty na Zemplíne nenasvedčujú ničomu dobrému.

Tečie na východe z kohútikov bezpečná voda? Rizikové môžu byť aj banské vrty
ČTK - TASR

Redakcia ta3 si príležitosti Dňa Zeme pripravila trojdielny seriál o stave podzemných vôd. Pozreli sme sa na hodnoty ukazovateľov a kvalitu vôd na východnom, strednom a západnom Slovensku. Prvý zo série článkov si môžete prečítať nižšie, nasledujúce dva vyjdú vždy v piatok.

Červené čísla

Dáta o kvalite vody sme čerpali z monitorovacích správ SHMÚ, ktoré sú dostupné od roku 2017 do najnovších meraní v roku 2021. Väčšina vrtov a prameňov mala zvýšené hodnoty nežiaducich prvkov od roku 2017 až do posledného merania. Naopak, niektoré zvýšené hodnoty ukazovateľov sa v minulosti neobjavovali a tak bolo vidieť skokovitý nárast z posledného merania.

Po medializácii znečistenia rieky Slaná a kontaminovaných banských vrtoch na Zemplíne je dôležité monitorovať aj kvalitu podzemných vôd, ktoré sú u nás majoritným zdrojom pitnej vody. Slovensko čerpá vodu z podzemných zdrojov vo viac ako 80 %. "Na strednom a východnom Slovensku sa pitná voda získava vo väčšom pomere aj z povrchových zdrojov, ktoré musia byť rôzne upravované, aby spĺňali príslušné limity. Voda, ktorá je distribuovaná do domácností musí v zmysle platnej legislatívy spĺňať príslušné a prísne parametre a limity," vysvetľuje europoslanec a ekológ Michal Wiezik.

Košice sú napojené na štyri kontrolované vrty v povodí Hornádu a Bodvy. Vodu čerpajú aj z obce Seňa, ktorá má vrt Pod haldou. Tento vrt na Bodve má dlhodobejší problém s nižším pH. 

Zdroje podzemnej vody nájdeme aj na sídlisku Nad Jazerom, Krásnej a v obci Nižná Myšľa. Všetky sú v povodí Hornádu. Na vrte Košice-Krásna sú hodnoty fenantrénu a pyrénu v červených číslach. V minulosti boli na tomto vrte v rámci sídliska Nad Jazerom vyššie hodnoty naftalénu aj chlóreténu. Na vrte neďaleko Ukrajinskej ulice v Krásnej a v Nižnej Myšli sú všetky hodnoty podzemnej vody v zelených číslach.

Objekt

Ukazovateľ

Limit

Namerané

Košice-Krásna (112290)

Fenantrén

0,1 ug/l

0,113 ug/l

Fluorantén

0,483 ug/l

0,1 ug/l


Okres Spišská Nová Ves je napojený na tri pramene a jeden vrt – Hornád. Všetky majú hodnoty podľa vyhlášky v poriadku.

Sfarbená rieka Slaná

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára 2022 v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná. Výsledky prvotných rozborov vody v rieke preukázali prekročenú hodnotu železa, mangánu, síranov či výskyt arzénu.  

Slaná preteká okrem iných aj cez Rožňavu a Tornaľu. Na povodí Slanej sú vrty ako Betliar, Rožňava, Plešivec, Pašková, Čoltovo, Jelšava, Žiar – tie majú problém s vyššími hodnotami arzénu, mangánu, TOC, železa, horčíka, prometrýnu, dusičnanov, naftalénu, amónnymi iónmi, síranmi. Rimavskej Soboty, Revúcej, Rochoviec, Brzotínu, Slavcu, Gemerskej Panice sa tento problém netýka.

Rezort životného prostredia pripravil tento rok na medzirezortné pripomienkové konanie materiál, v ktorom sa má okrem iného určiť aj zabezpečenie financovania jednotlivých oblastí sanácie rieky Slaná. Envirorezort tvrdí, že na sanáciu musí vyčleniť peniaze ministerstvo financií. 

"Na urgenciu čistenia toxických sedimentov uložených na dne rieky Slaná apelujem už niekoľko mesiacov. Sanácia rieky Slaná sa riešila na pravidelných zasadnutiach medzirezortného krízového štábu (MKŠ), ktorý zriadil v júli 2022 minister životného prostredia Ján Budaj spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Stalo sa tak až po niekoľkomesačnom tlaku zo strany aktivistov a zainteresovaných strán a po intervencii prezidentky. Súčasťou zasadnutí MKŠ sú zástupcovia ministerstiev životného prostredia, zdravotníctva, hospodárstva, pôdohospodárstva, vnútra, financií, ako aj ďalšie subjekty. Na zasadnutiach MKŠ sa opakovane diskutovalo o viacerých riešeniach problému s kontaminovanými sedimentmi, do dnešného dňa sa však žiadne nezrealizovalo," zdôrazňuje Wiezik.

Zvýšené hodnoty ukazovateľov v rieke Slaná potvrdil aj Vodohospodársky podnik. "V rieke Slaná sú dlhodobo zvýšené hodnoty železa a podobne. Z dlhodobého hľadiska môžu mať tieto hodnoty nepriaznivý účinok na človeka a na živočíchy, ktoré sa tam nachádzajú. Keď je nameraná vyššia, nadlimitná hodnota vo vodách, znamená to, že je to zlé a mala by byť nižšia. V Slanej sú dlhodobo prekročené ukazovatele a mal by to riešiť banský úrad, ktorý patrí pod ministerstvo hospodárstva. My sme len tí, ktorí majú vykonávať opatrenia, aby sme sedimenty, ktoré sa tam nachádzajú vyčistili, a teda, aby tam neboli vysoké hodnoty ukazovateľov. Na to potrebujeme peniaze, musí to schváliť vláda," tvrdí hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Staré vrty na Zemplíne

Rozbory ukázali, že zo starého prieskumného vrtu v Moravanoch pri Michalovciach vyviera voda kontaminovaná vysokými hodnotami chloridov. Redakcia ta3 sa pýtala, či sú v kontaminačnej pohotovosti aj okolité zdroje pitnej vody, rieky a iné toky.

"Za nás, ako Slovenský vodohospodársky podnik, by k zhoršeniu kvality vôd došlo vtedy, ak by tie vody vytekali alebo boli presmerované do vodných tokov. Vtedy by mohla vzniknúť situácia, že by mohlo nastať znečistenie napríklad rieky Ondava. Evidujeme situáciu, vieme, že je zvýšená koncentrácia chloridov a nedovolili sme, aby nejakým spôsobom bola voda odklonená alebo vypúšťaná do vodných tokov," tvrdí Bocák.

„Neviem, či to má nejaký súvis so zemetrasením, ktoré sa tu vyskytlo. 8. marca. Nebolo silné malo len 1,5 stupňa Richterovej stupnice, ale epicentrum sa nachádzalo niekde v blízkosti,“ povedal pre RTVS starosta obce Moravany.

Výsledky rozborov vyvierajúcej vody na vrtoch obsahujú kontaminovanú vodu s vysokým množstvom chloridov. "Chloridy patria medzi ukazovatele, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť vlastnosti pitnej vody, ak sa dostanú do podzemných vôd. Vyvierajúca banská voda môže taktiež spôsobiť mimoriadne zhoršenie kvality vôd v miestnom potoku, ktorý ústi do rieky Ondava, keďže kvôli obsahu kontaminantov nespĺňa príslušné limity pre vypúšťanie do vodných tokov," uviedol Wiezik. 

Ako pokračoval, vzhľadom na lokalitu vrtu, ktorý sa nachádza v blízkosti cesty a na pozemku, kde sa ťaží zemný plyn, môže voda poškodiť cestnú komunikáciu a spôsobiť problémy s dodávkami plynu. "Rozhodujúci je teraz postoj kompetentných, ktorí musia sanáciu vrtu riešiť promptne. Znepokojivý je fakt, že takýchto banských vrtov je v okolí lokality viacero a nevieme predpovedať, kedy začne vyvierať kontaminovaná voda aj zo zvyšných vrtov," dopĺňa Wiezik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok