Budaj odmieta porušenie ústavy. Tvrdí, že o zákaze spaľovacích motorov hlasoval podľa uznesenia výboru

ta3
29.3.2023 21:46

Porušil Ján Budaj Ústavu SR? Kto si bude môcť dovoliť uhlíkovo neutrálne palivá s cenou 4 eurá za liter? Je na elektromobilitu pripravená naša elektrická sieť, budeme mať dosť tankovacích staníc? V relácii Téma dňa diskutovali minister životného prostredia Ján Budaj, bývalý štátny tajomník MH SR Ján Oravec (SaS), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO), poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík (Demokrati) a prezident Združenia automobilového priemyslu Alexander Matušek.

tema_dna_101.jpg
TA3

Podľa strany Sloboda a solidarita minister Budaj pravdepodobne porušil ústavu pri hlasovaní o zákaze spaľovacích motorov v autách. Bol totiž viazaný stanoviskom Slovenskej republiky, ktoré prijal Výbor NR SR pre európske záležitosti. Poslanci výboru sa vyslovili proti zákazu, minister Budaj však v Bruseli hlasoval presne naopak.

"Ja som v Bruseli vôbec nebol, bol tam môj štátny tajomník, ale ten konal absolútne v kontexte toho, čo sa uzniesol výbor pre európske záležitosti," ohradil sa Budaj. Pripomenul, že Oravec 15. marca vyhlásil, že ich úplne nezaväzujú a majú podporiť pozíciu Nemecka.

Podľa Oravca platí, že u nás je zvrchovaným suverénom parlament, takže ak výbor pre európske záležitosti uloží ministrovi zmeneným uznesením niečo, čo nebolo v pôvodnej pozícii, tak platí to, čo hovorí výbor. Táto situácia vznikla podľa neho preto, že sa ukazuje, že postoj EÚ je postojom, ktorý zastáva aj ministerstvo životného prostredia. Za problém označil, že "na Slovensku je tento hlas v podstate osamotený".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok