Budaj odmieta porušenie ústavy. Tvrdí, že o zákaze spaľovacích motorov hlasoval podľa uznesenia výboru

ta3
29.3.2023 21:46

Porušil Ján Budaj Ústavu SR? Kto si bude môcť dovoliť uhlíkovo neutrálne palivá s cenou 4 eurá za liter? Je na elektromobilitu pripravená naša elektrická sieť, budeme mať dosť tankovacích staníc? V relácii Téma dňa diskutovali minister životného prostredia Ján Budaj, bývalý štátny tajomník MH SR Ján Oravec (SaS), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO), poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík (Demokrati) a prezident Združenia automobilového priemyslu Alexander Matušek.

tema_dna_101.jpg
TA3

"Už nezachránime nič, lebo už chytáme zajaca za chvost." vyhlásil Kremský. Tieto veci sa riešili dva roky dozadu a je prekvapený, že od Sulíka nepočul vyjadrenie proti tomuto návrhu. "Teraz už nie je čas, aby sa niečo zmenilo. Nemáme šancu zastaviť EÚ a zatiahnuť záchrannú brzdu a povedať nie," dodal Kremský.

"Faktom a pravdou je, že schválenie ukončenia výroby áut so spaľovacími motormi sa rozhodlo včera," pripomenul Bilčík. "Slovenská vláda to schválila podobne ako Nemecko a väčšina členských krajín." Dodal, že slovenská pozícia je absolútne konzistentná aj s tým, akým spôsobom Slovensko pristupovalo k tejto téme za posledné dva roky.

"Téma nebola predmetom sporu, ten spor začal až v posledných týždňoch" povedal Bilčík a dodal, že spor podľa neho vznikol z vnútropolitických dôvodov. Pripomenul tiež, že v súčasnosti ide cena automobilov dole a ich prevádzka bude pre bežného človeka menej nákladná.

Matušek tvrdí, že sa zákaz spaľovacích motorov rozhodol minulý rok v októbri, keď sa dohodlo, že komisia vypracuje paragraf pre syntetické palivá. Zároveň dodal, že "technologická neutralita je to, čo by sme mali zachovať a splniť ciele, pretože každá automobilka sa zaviazala byť klimaticky neutrálna do roku 2050."


Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok