Stopka pre autá na benzín a naftu. Štáty EÚ schválili pravidlá na ukončenie ich predaja

ta3 ČTK
28.3.2023 13:17

Všetky emisie zo spaľovacích motorov pri nových vozidlách budú od roku 2035 v Európskej únii spoplatnené. Členské krajiny EÚ v utorok definitívne schválili normu, ktorá od spomínaného dátumu prakticky znemožňuje predaj nových benzínových a naftových áut.

Súhlasu únijných ministrov s dlho diskutovanými pravidlami predchádzala dohoda Nemecka s Európskou komisiou, ktorá zaisťuje možnosť ďalej využívať spaľovacie motory poháňané výhradne syntetickými palivami.

Proti záväzku hlasovalo iba Poľsko a zdržali sa Taliansko, Rumunsko a Bulharsko. To však na zablokovanie pravidiel nestačilo. Keďže s nariadením už skôr súhlasili aj europoslanci, môže teraz nadobudnúť platnosť.

Norma, ktorej podobu dohodlo koncom októbra české predsedníctvo, je súčasťou balíčka návrhov k výraznému obmedzeniu emisií skleníkových plynov. Popri nulových emisiách oxidu uhličitého od roku 2035 zavádza aj postupný cieľ znížiť jeho splodiny do konca tohto desaťročia o 55 percent oproti hodnotám z roku 2021.

Berlín mal však s jej znením problémy, pretože podľa neho dostatočne nezaručovala výnimky pre využívanie motorov na syntetické palivá, označované aj ako e-palivá. K jeho požiadavkám sa pridali aj ďalšie krajiny vrátane Česka, čím získali dosť hlasov za zablokovanie návrhu.

Komisia a nemecká vláda v sobotu oznámili, že sa podarilo nájsť kompromis. Zatiaľ čo Berlín a Praha v utorok s normou súhlasili, Varšava bola proti a Rím, Bukurešť a Sofia hlasovania zdržali. Taliansko sa do textu neúspešne pokúsilo presadiť podporu pre biopalivá.

Riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský priblížil, čo pre Slovensko znamená rozhodnutie z Bruselu:

"Sme presvedčení, že biopalivá môžu byť zahrnuté do kategórie neutrálnych palív," zdôvodnil talianske rozhodnutie zdržať sa hlasovania minister životného prostredia a energetickej bezpečnosti Gilberto Pichetto Fratin. Opravil tým pôvodnú informáciu Rady EÚ, že Taliansko hlasovalo proti. Talianska vláda podľa ministra síce uvítala posilnenie pozície syntetických palív, ale chce ďalej diskutovať o podpore biopalív, ktorých podpora by poskytla automobilovému priemyslu aj zákazníkom ešte širšie možnosti.

Poľsko označilo cieľ za nerealistický, bezemisný záväzok podľa Varšavy povedie k rastu cien áut. Podľa ministerky pre životné prostredie Anny Moskwovej navyše EÚ nevyhodnotila vplyv obmedzení na ekonomiku a životnú úroveň ľudí.

Komisia by na základe dohody s Berlínom mala počas jari rozšíriť doterajšiu emisnú normu Euro 6 o novú kategóriu vozidiel poháňaných iba syntetickými palivami. Neskôr v priebehu roka by sa výnimka pre tieto vozidlá mala dostať priamo do utorkového schváleného nariadenia na základe takzvanej prenesenej právomoci, teda bez predchádzajúceho schválenia členskými krajinami či Európskym parlamentom. Niektorí europoslanci dávajú najavo, že v prípade výrazného ovplyvnenia pôvodných pravidiel by mohli ich doplnenie komisiou následne spochybniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok