Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa

ta3 tasr čtk
26.3.2023 21:34

Na povrch vyšli nové informácie ohľadom vraždy Daniela Tupého z roku 2005. Čínsky prezident navštívil Rusko. Migy odleteli na Ukrajinu. Martin Klus mal zálusk na Európsky dvor audítorov, no totálne pohorel. Ukončili vyšetrovanie v prípade Dušana Dědečka. Rusko plánuje v Bielorusku umiestniť jadrové zbrane. V USA ničilo a zabíjalo tornádo. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa
TASR/AP

Vražda Daniela Tupého

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok oznámila, že v prípade vraždy Daniela Tupého zadržala osem osôb. Išlo o akciu Karma. NAKA zasahovala v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Študenta zabili pred vyše 17 rokmi na Tyršovom nábreží v Bratislave, jeho prípad stále nie je vyriešený. 

Viac o téme začiatkom týždňa povedal redaktor ta3 Richard Bolješik, ktorý sa venuje kriminálnym prípadom. 

Pozrite si chronológiu prípadu, ktorý otriasol Slovenskom.

Obvinili známeho advokáta

Osem podozrivých z vraždy Daniela Tupého po dvoch nociach strávených v policajnej cele však prepustili. Vo štvrtok ráno uplynula 48-hodinová lehota, dokedy musel vyšetrovateľ NAKA rozhodnúť o tom, či niekoho zo zadržaných obviní alebo prepustí bez stíhania na slobodu. Upozornili na to tvnoviny.sk. Policajný prezident Štefan Hamran však informoval, že zadržali až desať ľudí. 

Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava podala návrh na vzatie advokáta Adama Puškára do väzby, ktorého obvinila z vraždy. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol prokurátor a hovorca KP Bratislava Juraj Chylo. Puškár má najvyššiu bezpečnostnú previerku. Polícia v piatok popoludní priblížila, že okrem Puškára nie je v súvislosti s vraždou zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Ako prebiehal incident?

Z výpovedí svedkov vyplýva, že neonacistická skupina sa stretávala každý deň a jej členovia sa bili. Svedok, ktorý prišiel s útočníkmi na miesto činu v aute, hovorí, že videl Puškára, ako viackrát udieral päsťou neznámeho muža. Ten mal ležať na zemi. V tom čase 22-ročný Puškár, študent Univerzity Komenského v Bratislave, mal Daniela Tupého zasiahnuť na niekoľkých častiach tela. Taktiež ho viackrát bodol do hrude a obeť mala na tele utrpieť aj bodnorezné rany.

Viac sa dočítate v článku nižšie.

Puškár ide do väzby

V nedeľu popoludní sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava V informoval, že známeho advokáta poslal do väzby. Rozhodnutie však nie je právoplatné. O sťažnosti obvineného bude rozhodovať bratislavský krajský súd. Informoval o tom hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Prokurátorka Soňa Juríčková odmietla, že by Adama Puškára usvedčovalo iba jedno svedectvo. "Ak by tam bola len jedna svedecká výpoveď, určite by som neakceptovala vznesenie obvinenia a nepodávala by som návrh na vzatie do väzby," dodala s tým, že všetky ostatné skutky okrem vraždy sú už v tomto prípade premlčané. Obvinený zatiaľ k stíhanému skutku nevypovedal.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Čínsky prezident navštívil Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok v Kremli zišiel so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. "Neformálne stretnutie" oboch vodcov trvalo štyri a pol hodiny, informovali ruské agentúry.

Si Ťin-pching potom podľa ruskej agentúry Putinovi povedal, že čínska strana si veľmi cení vzťahy s Ruskom a že tieto kontakty majú "dejinnú logiku". Putinovi tiež poďakoval za to, že Rusko podľa neho Čínu podporuje.

Putin sa v utorok popoludní v Kremli opäť stretol so svojím čínskym náprotivkom. Stretnutie začala oficiálna ceremónia. Rozhovory sa týkali vojny na Ukrajine, ktorú vlani vo februári rozpútala Moskva, a prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. "Putin a Si Ťin-pching sa pozdravili. Orchester zahral hymny Ruska a Číny. Prítomní boli aj členovia delegácií oboch krajín," popísala ruská štátna agentúra TASS.

Podľa agentúry AP návšteva čínskeho prezidenta posiela silný odkaz Západu, že úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo. Jeho cesta tiež predstavovala povzbudenie pre Putina len niekoľko dní po tom, čo na neho Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území. Rusko ani Čína jurisdikciu ICC neuznávajú, podobne ako napríklad USA alebo Izrael.

Čo hovoria odborníci?

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) informoval, že ruskému prezidentovi sa pravdepodobne nepodarilo dojednať neobmedzené dvojstranné partnerstvo s Čínou. Záväzky, ktoré obe krajiny prijali pri návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, sú podľa neho nevyvážené.

"Putinovi sa pravdepodobne nepodarilo zaistiť presne taký druh partnerstva, aký potrebuje a po akom túži, a Si pravdepodobne odíde z Moskvy s uisteniami, ktoré sú jednostrannejšie, než Putin zamýšľal," je presvedčený ISW.

Zároveň experti na reč tela, ktorých oslovila agentúra Reuters, tvrdia, že Si Ťin-pching pred pondelkovým rokovaním v Moskve pôsobil uvoľnenejšie a dominantnejšie ako Vladimir Putin. Karen Leongová, výkonná riaditeľka spoločnosti Influence Solutions so sídlom v Singapure uviedla, že Si o zlomok sekundy predbehol Putina s podaním ruky pred zrakmi televíznych kamier. Naznačuje to, že „aj keď je to on, kto navštívil Moskvu, je to on, kto bude mať v tomto vzťahu hlavné slovo“. Si Ťin-pching odletel z Moskvy v stredu ráno a ukončil trojdňovú štátnu návštevu Ruska.

Návšteve čínskeho prezidenta sme sa cez týždeň venovali aj v relácii Svet dnes.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok