FOTO: Putin v Moskve opäť jednal so Si Ťin-pchingom, rokovali na formálnom stretnutí

ta3 čtk
21.3.2023 14:23

Ruský prezident Vladimir Putin sa popoludní v Kremli opäť stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Dnešné stretnutie, ktoré nasleduje po pondelňajšej neformálnej schôdzke, začala oficiálna ceremónia. Rozhovory sa týkali vojny na Ukrajine, ktorú vlani vo februári rozpútala Moskva, a prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami.

FOTO: Putin v Moskve opäť jednal so Si Ťin-pchingom, rokovali na formálnom stretnutí
TASR/AP

"Putin a Si Ťin-pching sa pozdravili. Orchester zahral hymny Ruska a Číny. Prítomní boli aj členovia delegácií oboch krajín," popísala ruská štátna agentúra TASS. Prezidenti sa podľa nej potom odobrali na rokovania v úzkom formáte, nasledovať majú rozhovory v širšom formáte, podpis dokumentov a spoločné vyhlásenie. Program zakončí štátna večera. Štátna návšteva čínskeho prezidenta v Moskve v utorok pokračuje druhým dňom, v stredu čínsky vodca svoju diplomatickú cestu zakončí. Si Ťin-pching sa už v utorok dopoludnia stretol s ruským premiérom Michailom Mišustinom a povedal, že pozval šéfa Kremľa v tomto roku do Číny. Vyzval predsedu ruskej vlády, aby aj on navštívil Peking a nadviazal úzke vzťahy s novým čínskym premiérom Li Čchiangom, uviedla už skôr TASS, podľa ktorého Mišustin pozvanie prijal.

Pondelkové rokovania Putina a Siho medzi štyrmi očami trvalo štyri a pol hodiny. Ruský prezident pred ním vyzdvihol Siov "vyvážený" postoj k Ukrajine a uviedol, že sa zoznámil s návrhmi, ktoré Čína minulý mesiac predstavila s cieľom dosiahnuť ukončenie bojov. Rusko vojensky Ukrajinu napadlo na konci minulého februára, Kyjev má pri svojej obrane podporu západných krajín. Obe strany označili Siovu cestu do Moskvy za príležitosť na prehĺbenie deklarovaného "priateľstva bez hraníc".

Podľa agentúry AP Siova návšteva posiela silný odkaz Západu, že úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo. Cesta čínskeho prezidenta tiež predstavuje povzbudenie pre Putina len niekoľko dní po tom, čo na neho Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území. Rusko ani Čína jurisdikciu ICC neuznávajú, podobne ako napríklad USA alebo Izrael.

Zatiaľ čo sa Čína snaží vystupovať ako potenciálny mierotvorca v konflikte vyvolanom Ruskom na Ukrajine, Siova návšteva tiež zdôrazňuje stále užšie vzťahy medzi Moskvou a Pekingom, poznamenáva Reuters. Agentúra zároveň upozornila, že s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským možno bude Si Ťin-pching hovoriť iba telefonicky. "Čakáme na potvrdenie (telefonátu)," povedala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková talianskemu denníku Corriere della Sera. "Bol by to dôležitý krok. Majú si čo povedať," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok