Si Ťin-pching bol pri rokovaniach v Moskve uvoľnenejší ako Putin, tvrdia experti

ta3 ČTK
21.3.2023 19:14

Čínsky prezident Si Ťin-pching pred pondelkovým rokovaním v Moskve pôsobil uvoľnenejšie a dominantnejšie ako jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Tvrdia to experti na reč tela, ktorých oslovila agentúra Reuters.

Si Ťin-pching bol pri rokovaniach v Moskve uvoľnenejší ako Putin, tvrdia experti
TASR/AP

Západné krajiny budú zrejme sledovať každý detail rokovaní dvoch z najmocnejších a zároveň najviac tajnostkárskych svetových vodcov, pripomína Reuters. Putin sa pri súčasnej štátnej návšteve čínskeho vodcu v Moskve snaží získať Siovu podporu pre inváziu na Ukrajinu aj jeho pomoc pri nahradzovaní výpadkov v ruskej obchodnej výmene, ktoré vznikli v dôsledku rozsiahlych západných sankcií.

Karen Leongová, výkonná riaditeľka spoločnosti Influence Solutions so sídlom v Singapure uviedla, že Si o zlomok sekundy predbehol Putina s podaním ruky pred zrakmi televíznych kamier. Naznačuje to, že „aj keď je to on, kto navštívil Moskvu, je to on, kto bude mať v tomto vzťahu hlavné slovo“.

Podobný názor zastáva odborníčka na reč tela a správanie vodcov v austrálskom Melbourne Louise Mahlerová. Všíma si, že Si položil svoju ruku na Putinovu, čo by tiež mohlo naznačovať určitú mieru dominancie.

Keď lídri sedeli pred novinármi pri zdvorilostnej konverzácii a označovali sa "drahý priateľ", Putin sa podľa Mahlerovej hrbil, šklbal nohou, zatínal päste a díval sa do zeme, čo by mohlo naznačovať skryté rozrušenie. Si oproti tomu pôsobil „vyrovnane a sebaisto“.

Leongová si u Putina všimla rovnaké tiky. "Keď ho porovnáte s čínskym prezidentom, tak Si je pokojný štátnik," povedala. "Chová sa veľmi dôstojne, má skvelý očný kontakt, pozerá sa na Putina ako starší brat... ako na juniorného, mladšieho partnera," dodala.

Sedemdesiatročný Putin je v skutočnosti o niekoľko mesiacov starší ako Si a pri moci je viac ako dvakrát tak dlho. Podľa Leongovej bolo aj na Sim vidieť, že bol pod určitým tlakom, čo vyvodzuje z nezvyčajne častého žmurkania.

Kim Hjong-hi, riaditeľka Kórejského laboratória pre reč tela, poznamenala, že pevné zovretie pri podaní ruky a prípady, keď sa muži snažili vyhnúť očnému kontaktu, ukazujú, že pre oboch je veľa v stávke. "Od stretnutia si veľa sľubujú. Je tam vidieť napätie - a viete, že v politike neexistujú skutoční priatelia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok