Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa

ta3 tasr čtk
26.3.2023 21:34

Na povrch vyšli nové informácie ohľadom vraždy Daniela Tupého z roku 2005. Čínsky prezident navštívil Rusko. Migy odleteli na Ukrajinu. Martin Klus mal zálusk na Európsky dvor audítorov, no totálne pohorel. Ukončili vyšetrovanie v prípade Dušana Dědečka. Rusko plánuje v Bielorusku umiestniť jadrové zbrane. V USA ničilo a zabíjalo tornádo. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Puškár ide do väzby, migy odleteli na Ukrajinu, Klus pohorel, najnovšie správy z Kremľa
TASR/AP

Migy odleteli na Ukrajinu

Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu. V priebehu nasledujúcich týždňov budú Ukrajine odovzdané ostatné lietadlá. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

"Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Ukrajina ďakuje

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa vo štvrtok poďakoval Slovensku za dodávku štyroch stíhačiek. Na Twitteri poďakovanie adresoval dočasne poverenému premiérovi SR Eduardovi Hegerovi, dočasne poverenému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi aj celému slovenskému národu. "Na jar tradične prilietajú na Ukrajinu vtáky... Lietadlá MiG-29 zo Slovenska budú mať veľa práce pri obrane Európy," vyhlásil Reznikov. 

Vo svojom príspevku použil vlajočky Ukrajiny a Slovenska a medzi ne vložil symbol podaných rúk. "Naše vzdušné sily sú pripravené prijať ďalšie lietadlá a chrániť naše nebo!" dodal.

Vipery za migy

Medzitým Naď informoval o tom, že USA ponúkajú Slovensku za Ukrajine darované stíhačky 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire. Za materiál by SR zaplatila približne 340 miliónov eur v horizonte troch - štyroch rokov v rámci plánovaného obranného rozpočtu, podľa Naďa má hodnotu vyše jednej miliardy dolárov.

Aké sú špecifiká týchto strojov, na čo slúžia a ktoré armády ich využívajú? Všetko sa dozviete v článku nižšie.

Téme stíhačiek MiG-29, ktoré sme poslali na Ukrajinu, sme sa venovali aj v nedeľňajšej relácii V politike. Hosťami Ratislava Ilieva boli Veronika Remišová (Za ľudí) a Richard Takáč (Smer-SD). Celú reláciu si môžete pozrieť v archíve.

Klus v problémoch

Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

EP bude hlasovať o odporúčaní výboru na nasledujúcej plenárnej schôdzi v Bruseli, ktorá sa uskutoční 29. až 30. marca. Ako sa uvádza v Zmluve o EÚ, každý členský štát navrhuje svojho kandidáta za člena EDA.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla Klusovu nomináciu. "Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda na schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. Heger potvrdil, že sa situáciou zaoberá a vydá vyhlásenie.

Uviedol, že Klus by sa mal postaviť čelom k situácii, že poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odmietli jeho kandidatúru. Uviedol to po príchode na samit EÚ. Heger zdôraznil, že Klus by mal vyvodiť dôsledky z toho, ako dopadlo hlasovanie vo výbore europarlamentu pre kontrolu rozpočtu. "Hlasovanie hovorí jasne. Čísla rozhodli. Ja vždy preferujem ten prístup, že tí najlepší majú vyhrať. Takže treba, aby sa Klus postavil k tomu čelom," uviedol premiér.

K celej situácii sa Martin Klus vyjadril takto:

Vláda v piatok oznámila, že stiahne jeho nomináciu, pokiaľ tak neurobí sám. Avizoval to Heger na brífingu po skončení samitu v Bruseli, ktorý sa konal dva dni. "To je aj odkaz, ktorý som mu dnes ráno tlmočil. Predpokladám, že tak urobí, a keď nie, tak, samozrejme, zasadne vláda a túto nomináciu stiahne," povedal Heger. 

Klus to ešte v piatok urobil. "Chyby patria k životu a aj zlá skúsenosť je skúsenosť," uviedol v krátkom statuse. Zároveň sa ospravedlnil tým, ktorých sa jeho skúsenosť negatívne dotkla, a poďakoval tým, ktorí mu pri jej absolvovaní pomohli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok