Sfúknite sviečku, vyložte nohy na vankúš: Tieto jednoduché testy preveria váš zdravotný stav

TA3/zm
31.3.2023 16:00

Pomocou týchto jednoduchých testov si môžete preveriť svoj zdravotný stav aj v pohodlí domova. Zistite, ako sú na tom vaše pľúca,

Sfúknite sviečku, vyložte nohy na vankúš: Tieto jednoduché testy preveria váš zdravotný stav
Freepik

Návštevy u lekára, najmä tie preventívne, rozhodne netreba zanedbávať. No bez toho, aby ste navštívili ambulanciu, si môžete doma svoj zdravotný stav skontrolovať pomocou týchto nenáročných testov. Tie vám veľa napovedia, ako sú na tom jednotlivé orgány.

Test so sviečkou na pľúca

Na to, aby ste skontrolovali, ako sú na tom vaše pľúca, nepotrebujete nič viac ako sviečku a meter. Sviečku zapáľte a postavte sa od nej presne 50 centimetrov. Z tejto vzdialenosti ju skúste sfúknuť. Ak sa vám to podarilo na prvýkrát a bez väčších problémov, môžete si gratulovať. Keď to hneď nevyjde, zmenšujte vzdialenosť a to, o koľko centimetrov sa budete musieť priblížiť k plameňu, aby ste ho zhasli, vypovedá o kondícii a kapacite vašich pľúc.

Skúška ciev s vankúšom

Cievne ochorenia patria medzi veľmi rozšírené a ak chcete zistiť, ako ste na tom vy, stačí si pripraviť len vankúš. Ľahnite si na posteľ a nohy skrčené v kolenách v 45 stupňovom uhle podložte vankúšom, aby boli vyššie než zvyšok tela na matraci. Zotrvajte v tejto polohe pár minút, potom si sadnite na kraj postele a sledujte farbu nôh. Prvé si treba všimnúť, či z nich zmizla farba, čo by naznačovalo horší prietok ciev. Ak farba zmizla, druhým indikátorom je, ako rýchlo sa do nôh navráti. Ak je to viac než pol minúty, bude lepšie, ak si necháte svoj stav skontrolovať lekárom.

Papier preverí štítnu žľazu

Hyperfunkcia štítnej žľazy je tiež civilizačnou chorobou, ktorou trpí čoraz viac ľudí. Domácich testov na preverenie jej funkcie je viacero. Jeden z nich je veľmi jednoduchý a potrebujete naň len hárok papiera. Postavte sa a vystrite ruky dlaňami na dol. Na hornú stranu rúk položte list papiera, vďaka ktorému môžete lepšie sledovať, či sa vám začnú paže triasť. Ak sa už po pár sekundách chvejú, môže to signalizovať zdravotné komplikácie spojené s týmto orgánom.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok