Farba jazyka napovie, ako je na tom vaše zdravie: Pozor na žltý či fialový povlak

TA3/zm
12.10.2022 08:00

Stačí na seba vyplaziť do zrkadla jazyk a podľa sfarbenia budete vedieť, na čom v skutočnosti ste.

Farba jazyka napovie, ako je na tom vaše zdravie: Pozor na žltý či fialový povlak
Pexels

Nie vždy je jazyk ružový, povlak na ňom môže mať rôzne farby a tie napovedajú, čím si váš organizmus prechádza.

Ružový s bielym povlakom

Ružové zafarbenie jazyka s jemným bielym povlakom je prirodzené a svedčí o zdraví človeka. Ak si však všimnete zmeny na tomto svalovom orgáne, je na čase spozornieť a sledovať, či nepretrvávajú dlhšie ako pár dní. V takom prípade vám telo niečo signalizuje.

Napríklad príliš bledá ružová farba bez povlaku je už tiež signálom, konkrétne svedčí o nedostatku energie, vitamínov alebo slabšej imunite.

Biely a sivý jazyk

Silnejší povlak na jazyku, ktorý dominuje nad ružovou farbou a môže mať biele alebo dokonca sivé zafarbenie, hovorí o kvasinkovej infekcii.   

Žltý jazyk

Zafarbenie dožlta sa na jazyku objavuje, ak sa v ústnej dutine nahromadia baktérie. Môže teda svedčiť o nedostatočnej dentálnej hygiene. S takouto farbou sa stretávajú aj ľudia trpiaci cukrovkou.

Červený jazyk

Lekári hovoria tomuto javu aj jahodový jazyk a spoznáte ho nielen podľa farby, ale aj podľa hrbolčekov. Zvyčajne sa spája s ochoreniami krvi alebo srdcovými chorobami. Môže byť tiež prejavom nedostatku vitamínu B. Červená na jazyku svedčí o teplote v tele, takže sa s ním stretnete aj pri horúčkach alebo hormonálnej nerovnováhe.

Fialový jazyk  

Ak ste nejedli čučoriedky, ale fialová je vaším bežným sfarbením, zrejme prekonávate pľúcne problémy alebo telo bojuje so zápalom či infekciou.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok