Len zabúdanie alebo nábeh na Alzheimera? Jednoduchý test s hodinami odhalí, ako na tom ste

TA3/zm
27.2.2023 08:00

Ach, tá hlava deravá. Každý z nás raz za čas na niečo zabudne a keď sa to začne stávať častejšie, prisudzujeme to veku. Ide vo vašom prípade naozaj len o zabúdanie, alebo by ste mali zbystriť pozornosť pred Alzheimerovou chorobou?

Len zabúdanie alebo nábeh na Alzheimera? Jednoduchý test s hodinami odhalí, ako na tom ste
Pixabay

Hoci sa spája s vyšším vekom, Alzheimerova choroba sa netýka len starých ľudí. Ak zabúdate pričasto, urobte si jednoduchý test a odhaľte príčinu.

Len zabúdanie?

Neviete, kde ste položili kľúče alebo hľadáte telefón, zatiaľ čo ho vlastne držíte v ruke. Prípadne idete po niečo z obývačky do kuchyne a kým tam dorazíte, zabudnete, po čo ste vlastne šli. Stáva sa to každému, je to následok množstva myšlienok a preťaženia, ktoré má väčšina ľudí z práce. No keď už je to na dennom poriadku, mali by ste si urobiť jednoduchý test s hodinami, podľa ktorého aj odborníci zisťujú predispozície na Alzheimera, teda pokles kognitívnych funkcií ako je myslenie, pamäť a úsudok.

Test s hodinami

Otestovať si, ako je na tom vaša pamäť či pamäť niekoho blízkeho, je veľmi jednoduché. A ak ste zdraví, bude vám tento test pripadať až banálne jednoduchý. Zadanie úlohy znie – nakreslite hodiny s číselným ciferníkom a označte na nich malou a veľkou ručičkou požadovaný čas.

Ten požadovaný čas máte zadať vy testovanej osobe, alebo niekto vám, ak si robíte hodinové testovanie na sebe. Všeobecne sa však odporúča nedávať jednoduché alternatívy, ako je štvrť, pol, trištvrte či celá. Dobrým príkladom je označiť čas 13:10.

Bodovací systém

V prípade, že nebude požadovaný čas nakreslený správne, ešte nepanikárte. Výsledok vyhodnotíte podľa bodovacieho systému. Za každú odpoveď ÁNO v nasledujúcich otázkach máte jeden bod.

  • Má ciferník hodín správne napísanú a priradenú každú hodinu číslami od 1 do 12?
  • Má kresba správny počet ručičiek, bez ohľadu na ich dĺžku, teda 2?
  • Je v kresbe ručička označujúca hodinu nastavená správnym smerom k prislúchajúcej hodine zadaného času?
  • Je v kresbe ručička označujúca minúty nastavená správnym smerom k prislúchajúcim minútam zadaného času?
  • Je zreteľný rozdiel medzi dĺžkou ručičiek, ktoré označujú hodiny a minúty?

Výsledok testovania

Uvedených päť otázok znamená, že v teste môžete získať maximálne päť bodov, ktoré naznačujú, že je s vaším kognitívnym myslením všetko v poriadku. Podľa odborníkov však strata čo i len jediného bodu dvíha varovný prst a naznačuje, že by ste testovanú osobu mali sledovať. Pri troch bodoch je prakticky istota, že už dotyčný osoba trpí nejakou poruchou a bolo by vhodné navštíviť odborníka.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok