Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole

ta3 TASR ČTK
19.3.2023 18:40

Poľské a slovenské migy putujú na Ukrajinu. Kremeľ sa vyhráža. Haag si brúsi zuby na Putina. OSN potvrdila ruské zločiny. Putin sa producíruje po okupovaných územiach. Si Ťin-pching navštívi Moskvu. Ničivý požiar v Banskej Štiavnici. Voľby by v marci vyhral Smer. Český prezident navštívil Slovensko. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole
TASR/Jaroslav Novák

Putin sa producíruje po okupovaných územiach

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské mesto Mariupol, ktoré sa stalo symbolom ukrajinského odporu, než ho Rusko po tuhých bojoch vlani v máji ovládlo. Do prístavného mesta Putin priletel vrtuľníkom onedlho po tom, čo v sobotu navštívil polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. 

Prezident podľa agentúry TASS zavítal aj do Rostova nad Donom na juhozápade Ruska, kde sa stretol s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Je to prvýkrát, čo ruský prezident navštívil okupované územia, ktoré sa vlani v septembri rozhodol v rozpore s medzinárodným právom pripojiť k Rusku. Západné médiá pripomínajú, že Putin ako vrchný veliteľ ruských ozbrojených síl sa tak dostal zatiaľ najbližšie k frontu, ktorý až doteraz nikdy nenavštívil. Podľa agentúry TASS to bola Putinova prvá návšteva Donbasu, o ktorý sa bojuje od roku 2014.

Si Ťin-pching navštívi Moskvu

Čínsky prezident Si Ťin-pching uskutoční na budúci týždeň návštevu Ruska, pričom pôjde o jeho prvú cestu do Moskvy za takmer štyri roky. V piatok to potvrdilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. "Prezident (Číny) Si Ťin-pching absolvuje na pozvanie prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina štátnu návštevu Ruska od 20. do 22. marca," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Pekingu. Putin pozval Siho do Ruska v decembri počas spoločného videohovoru, pripomenula agentúra AP. Ako vtedy povedal, táto návšteva by mohla "celému svetu ukázať silu rusko-čínskych väzieb". 

Navrhne schémy obchádzania sankcií?

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej plánovanej návštevy Ruska pravdepodobne chce s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať o obchádzaní západných protiruských sankcií. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok