Putin si prezrel okupované územia na Ukrajine, navštívil aj zdevastovaný Mariupol

ta3 ČTK
19.3.2023 06:42

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské mesto Mariupol, ktoré sa stalo symbolom ukrajinského odporu, než ho Rusko po tuhých bojoch vlani v máji ovládlo. Do prístavného mesta Putin priletel vrtuľníkom onedlho po tom, čo v sobotu navštívil polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Prezident podľa agentúry TASS zavítal aj do Rostova nad Donom na juhozápade Ruska, kde sa stretol s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Je to prvýkrát, čo ruský prezident navštívil okupované územia, ktoré sa vlani v septembri rozhodol v rozpore s medzinárodným právom pripojiť k Rusku. Západné médiá pripomínajú, že Putin ako vrchný veliteľ ruských ozbrojených síl sa tak dostal zatiaľ najbližšie k frontu, ktorý až doteraz nikdy nenavštívil. Podľa agentúry TASS to bola Putinova prvá návšteva Donbasu, o ktorý sa bojuje od roku 2014.

Tlačové oddelenie Kremľa o Putinovej ceste informovalo v nedeľu ráno a návštevu do Mariupolu označilo za "pracovnú cestu", na ktorej si ruský prezident prezrel niekoľko štvrtí mesta, bavil sa s miestnymi obyvateľmi a tiež navštívil jednu rodinu v jej domove. Podľa prezidentovho hovorcu išlo o spontánne rozhodnutie, ktoré nebolo v pláne.

Po Mariupole sa Putin podľa hovorcu Dmitrija Peskova premiestňoval v aute, ktoré sám riadil, nesprevádzal ho žiadny konvoj. V boji vážne zničenom Mariupole, ktorý mal pred vojnou takmer 450-tisíc obyvateľov, si v sprievode vicepremiéra Marata Chusnullina prezrel aj budovu filharmónie, ktorá však nemá nič spoločné s miestnym divadlom. V ňom po minuloročnom nálete ruských síl zahynuli podľa Kyjeva stovky ľudí.

"Zločinci sa vždy vracajú na miesto svojich zločinov. Organizátor vrážd tisícok mariupolských rodín prišiel obdivovať ruiny a masové hroby," napísal na twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Putinovi zároveň vyčítal cynizmus a to, že ho netrápia výčitky svedomia. Ukrajinské ministerstvo obrany na twitteri napísalo, že sa Putin prikradol do Mariupolu ako zlodej pod rúškom noci: je to bezpečnejšie a temnota mu tiež umožňuje zvýrazniť to, čo chce ukázať. Mesto, úplne zničené jeho armádou, a niekoľko preživších obyvateľov udržuje ďaleko od zvedavých očí, napísalo ukrajinské ministerstvo.

Ukrajinské úrady zriadili mariupolskú filharmóniu v niekdajšom dome kultúry ako protiváhu k budove filharmónie v Donecku, ovládnutom proruskými separatistami. V bojoch takmer neutrpela. Podľa pôvodného zámeru ruských okupantov sa v nej mal konať súdny proces s ukrajinskými obrancami Mariupolu. Súd sa však nekonal, pretože Putin prikázal zajatých vojakov z pluku Azov vymeniť za ukrajinského oligarchu Dmitrija Medvedčuka, uviedla na svojom webe ruská redakcia BBC. Po niekoľkých hodinách od oznámenia návštevy sa v štátnych médiách objavilo video s Putinom v Mariupole, ktoré ukrajinské médiá označili za podivné a vyjadrili o celej návšteve pochybnosti. Podľa serveru Vjorstka ale zábery skutočne zachytávajú sídlisko Nevskij, ktoré bolo dokončené vlani v októbri.

V krymskej metropole Sevastopole si Putin v sobotu prezrel novootvorenú školu umenia a detské voľnočasové centrum. Skutočnosť, že sa ukázal práve na týchto miestach, možno podľa agentúry AP vnímať ako snahu odpovedať na krok Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý naň v piatok vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území, a to aj z Mariupolu, do Ruska. K zatykaču sa Putin doteraz nevyjadril, ale jeho cestu možno podľa agentúry Reuters hodnotiť ako demonštráciu pripravenosti pokračovať vo vojne.

Cesta predchádzala trojdňovej návšteve čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga v Rusku, ktorá začína v pondelok a bude prvá od vypuknutia vojny na Ukrajine. Podľa AP sa očakáva, že čínsky prezident poskytne Putinovi významnú diplomatickú podporu v jeho konfrontácii so Západom.

"Číne je vcelku úplne jedno, či front prechádza o 100 kilometrov viac na západ alebo 100 kilometrov na východ a čia vlajka veje nad Bachmutom. Pre Čínu je dôležité, aby vojna neviedla k zrúteniu terajšieho režimu v Rusku a neviedla k ustanoveniam prodemokratickej a prozápadnej v Moskve. Vzhľadom na to, že je to zatiaľ málo pravdepodobné, nemá pre Peking zmysel podnikať nejaké rázne kroky," povedal BBC Alexander Gabujev z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok