Čínsky prezident Putinovi navrhne schémy obchádzania sankcií, myslia si analytici

TA3 ČTK
18.3.2023 11:53

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej plánovanej návštevy Ruska pravdepodobne chce s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať o obchádzaní západných protiruských sankcií. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Čínsky prezident Putinovi navrhne schémy obchádzania sankcií, myslia si analytici
TASR/AP

Do Ruska má Si Ťin-pching podľa čínskeho ministerstva zahraničia pricestovať začiatkom budúceho týždňa. Čínsky prezident podľa amerických analytikov zrejme plánuje s Putinom a ďalšími ruskými činiteľmi hovoriť o schémach obchádzania sankcií, ktoré budú podporovať export čínskeho tovaru do Ruska. Inštitút uviedol, že čínske firmy už podľa médií predali Rusom pušky, časti dronov a ďalšie vybavenie, ktoré môže byť použité na vojenské účely.

Čínske výrobky by pritom podľa amerických analytikov mohli do Ruska prúdiť cez Bielorusko. Si Ťin-pching podľa nich už 1. marca podpísal s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom balíček dohôd, ktoré by export čínskeho tovaru do Ruska uľahčili.

Si Ťin-pching sa tiež zrejme pokúsi vykresliť Čínu ako neutrálnu krajinu, ktorá by mohla sprostredkovať rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, domnievajú sa analytici. Peking v deň výročia ruského vpádu na Ukrajinu 24. februára predstavil dvanásťbodový plán ukončenia vojny. 

Okrem iného v ňom vyzval, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, vyzval na zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku. Podľa piatkového oznámenia Kremľa Putin a Si počas chystanej návštevy podpíšu deklaráciu, ktorá bude znamenať začiatok "novej éry" rusko-čínskych vzťahov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok