Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole

ta3 TASR ČTK
19.3.2023 18:40

Poľské a slovenské migy putujú na Ukrajinu. Kremeľ sa vyhráža. Haag si brúsi zuby na Putina. OSN potvrdila ruské zločiny. Putin sa producíruje po okupovaných územiach. Si Ťin-pching navštívi Moskvu. Ničivý požiar v Banskej Štiavnici. Voľby by v marci vyhral Smer. Český prezident navštívil Slovensko. Týždeň V politike.

Top udalosti týždňa: Migy putujú na Ukrajinu. Haag si brúsi zuby na Putina, ten sa producíruje po Mariupole
TASR/Jaroslav Novák

Haag si brúsi zuby na Putina

Medzinárodný trestný súd  so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na ruského prezidenta Vladimira Putina pre jeho činy na Ukrajine. ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

OSN potvrdila ruské zločiny

Ruské sily na Ukrajine sa dopustili mnohých vojnových zločinov vrátane vrážd, útokov na civilistov, nezákonného väznenia, znásilňovania či deportácií detí. Podľa agentúry DPA to uvádza vo štvrtok zverejnená správa Rady OSN pre ľudské práva. Tá tiež konštatuje, že mučenie používané ruskými vojakmi, ako aj vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru by mohli predstavovať zločiny proti ľudskosti.

Správa v niektorých prípadoch kritizuje aj ukrajinské ozbrojené sily. Spomína dva prípady mučenia ruských zajatcov, ktoré podľa nej spĺňajú definíciu vojnových zločinov. "Mnoho prípadov úmyselného zabitia, nezákonného väznenia, znásilnenia a aktov sexuálneho násilia bolo spáchaných pri domových prehliadkach, ktorých cieľom bolo nájsť stúpencov ukrajinských ozbrojených síl alebo zbrane," uvádza sa v správe.  

Ruské sily podľa nej zadržiavali svojvoľne zatknuté osoby v často preplnených celách, kde panovali otrasné podmienky. "V jednom prípade zomrelo v dôsledku neľudských podmienok v pivnici školy desať starších ľudí, zatiaľ čo ostatní zadržaní, vrátane detí, museli zostať v rovnakej miestnosti s telami zomrelých," tvrdí správa. Uvádza tiež, že v niektorých prípadoch museli znásilňovanie prihliadať rodinní príslušníci, a to aj vrátane detí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok